Søvndal: Oplysninger om tortur kan fælde regeringen

Regeringen har vildledt Folketinget om tortur af Taleban- og al-Qaeda- fanger i en sådan grad, at det bør koste regeringen livet, mener SF's Villy Søvndal.

Oplysninger i Politiken fredag om systematisk tortur mod fanger i en amerikansk fangelejr i Kandahar i Afghanistan i 2002 fremkalder voldsomme reaktioner fra SF og Enhedslisten.

Enhedslistens Frank Aaen siger, at oplysningerne i Politiken fuldstændig slår benene væk under regeringens redegørelse fra sidst i december om fangesagen i Afghanistan.

- Det er sigende for kvaliteten af regeringens egen undersøgelse, at regeringen ikke selv har fundet de oplysninger, som fremgår af dagens presseomtale. De var tilgængelig på nettet allerede i starten af december sidste år, og det ville kun have krævet et par museklik at finde dem, siger Frank Aaen.

SF's Villy Søvndal mener, at sagen bør koste regeringen livet.

- Hvis regeringen overlever det her, så kan en regering overleve alt, og så må vi revidere Grundloven og fjerne de bestemmelser, der siger, at Folketinget skal udøve kontrol med regeringen. De giver i så fald ikke længere nogen mening, siger han til Ritzau.

/ritzau/