Søvndal: Iranerne skylder en undskyldning

Iranerne kan glemme alt om en dansk fordømmelse. Villy Søvndal mener, at det er iranerne der skylder en undskyldning for overgreb på menneskerettighederne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iranerne har misforstået tingenes rette sammenhæng, hvis de kræver danske undskyldninger for Muhammedtegningerne.

Det siger SF's leder, Villy Søvndal, der selv er en del af den delegation, som nu sandsynligvis ikke tager til Iran alligevel. De kan glemme alt om undskyldninger.

- De har misforstået det hele. Vi kommer ikke som dansk delegation og starter med at sige undskyld, at vi kommer. Og det er ikke os, der har behov for at sige undskyld.

Hvis nogen har grund til at undskylde forhold omkring ytringsfrihed, menneskerettigheder, fængslinger, henrettelser og manglende demokrati, så er det iranerne. Og det var præcis hensigten med turen, at vi havde tænkt at sige både til magthaverne og andre folk vi skulle mødes med, at der er en række forhold i Iran, vi ikke bryder os om, siger Søvndal.

Turen til Iran har været kritiseret, fordi den delvis er blevet opfattet som en legitimering af det iranske styre.

- Til kritikerne vil jeg sige, at vi jo ikke holder tre dages ferie i Iran. Vi mødes med iranske politikere og folk uden for regimet, så de ved, at der er en verden udenfor, der rent faktisk er optaget af, hvad der sker i Iran, siger han.

Og derfor finder han det ærgerligt, hvis turen ikke bliver til noget.

- Det er ærgerligt, men vi står over for et af de mest umenneskelige regimer i Mellemøsten. Det havde vi en unik chance for at meddele dem direkte, siger han.
/ritzau/