Søren Pind: Jeg lytter til kirkens bøn

Folkekirken beder til, at politikerne fjerner dimensioneringen på teologistudiet, således at der kan blive optaget flere studerende. Folkekirken kan blive ramt af stor præstemangel de kommende år.

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis politikerne virkelig vil gøre folkekirken en tjeneste, så fjerner de den her dimensionering nu«.

Så enkel lyder biskop Henning Toft Bros bøn til Folketinget i almindelighed og til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i særdeleshed.

Aalborg-biskoppen kommer med bønnen, fordi universiteterne skal dimensionere en lang række uddannelser og derfor også er blevet pålagt at optage færre teologistuderende med henvisning til, at frafaldet er for stort og den efterfølgende ledighed for høj.

Men samtidig med, at teologioptaget skal dimensioneres, kan folkekirken se frem til, at 300 til 400 præster, ja, måske helt op til 500 eller 600, i de kommende cirka ti år vil gå på pension. Dermed vil kirken for alvor blive ramt af den præstemangel, der allerede nu er begyndt at banke på døren til kirker i små sogne og landstifter.

Således har de i Nordjylland oplevet, at der ikke har været en eneste ansøger til en præstestilling, mens de på Bornholm har måtte genopslå en stilling fire gange. Ifølge en opgørelse foretaget af Kristeligt Dagblad var der fra 2012-2016 genopslag på 60 præstestillinger landet over. Næsten dobbelt så mange som det var tilfældet fra 2007 til 2011.

Derfor er det ifølge Henning Toft Bro nødvendigt at droppe dimensioneringen på teologi, og »det hellere i går end i dag«.

»Det er det altoverskyggende problem. Der er for få, der kommer ud fra uddannelserne i forhold til, hvor mange der går på pension,« siger Henning Toft Bro:

»Vi er nede ved smertegrænsen, hvor der er for få ansøgere til ledige stillinger.«

Meldingen fra Henning Toft Bro kommer, netop som folkekirken har lanceret hjemmesiden blivpræst.dk, der skal skabe interesse for præstegerningen blandt unge.

Biskoppen deler bønnen med mange andre kirkefolk og teologistudierne, og Søren Pind lytter til den. Således vil han, når hele dimensioneringsmodellen senere i år skal evalueres, have teologien i tankerne.

»Noget af det, vi skal se på, er, om de regionale arbejdsmarkeder bedre kan indgå i modellen. Altså, at der i bestemte egne er en bestemt jobmangel, som vi skal tage højde for i dimensioneringen,« forklarer han:

»Teologi er en af de uddannelser, jeg vil tage med,« siger ministeren.

Søren Pind understreger dog, at uddannelserne ikke skal uddanne til ledighed. Han henviser til, at dimittendledigheden for teologer er faldet, efter at den for årgang 2012 var 30 procent.

»På den måde udfylder dimensioneringen sin rolle,« mener Søren Pind.

Dimensioneringen betyder, at teologi på Aarhus Universitet (AU) skal reducere optaget fra 85 studerende i 2013 til 53 i 2018. På Københavns Universitet (KU) går optaget fra 138 i 2013 til 125 i 2018, fremgår det af oplysninger fra Kristeligt Dagblad.

Ifølge studieleder på teologi på KU, Carsten Selch Jensen, er der et stort frafald på studiet. Op mod 15 procent dukker aldrig op til studiestart, mens cirka halvdelen falder fra, så der »bliver udklækket 40-50 kandidater om året«. Omkring 80 procent af dem vælger at fortsætte på pastoralseminariet og blive præster.

Dimensioneringen af teologi bliver ikke mindst bestemt af den dimittendledighed, som Søren Pind henviser til. Derfor bliver pastoralseminarister opgjort som ledige, til trods for at de er i gang med at uddanne sig til præster, lyder en indvending mod dimensioneringen. En anden går på, at det er mere omstændeligt at blive ansat som præst med blandt andet bispeeksamen og ordination.

Som formanden for præsteforeningen, Per Bucholdt Andreasen, ser det, så »stemmer dimensioneringen ikke overens med virkeligheden«. Ifølge ham er der 62 ledige teologer i Akademikernes A-kasse, hvilket svarer til en ledighed på 2,4 procent.