Søren Pape vil sætte ind over for 'vanvidssejlads': »Nu er det sket i København, men det kan også ramme andre steder«

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil indkalde både politi og andre relevante myndigheder til et møde om vanvidssejladser, efter weekendens dødsulykke i Københavns Havn, hvor en vandscooter kolliderede med en udlejningsbåd.

(Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Øgendal

»Det er en dybt tragisk ulykke, som viser, hvor utrolig farligt vanvidssejlads er.«

Sådan udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sig i en skriftlig meddelelse om den ulykke, der fandt sted lørdag eftermiddag i Københavns Havn.

Her mistede to amerikanske kvinder livet, da de sad i en udlejningsbåd i Københavns Havn, som ifølge øjenvidneudsagn blev påsejlet af en vandscooter i høj fart. Føreren af vandscooteren flygtede efter ulykken med syv andre vandscootere til Brøndby Havn, hvor de blev anholdt af politiet. En 24-årig mand er blevet sigtet for uagtsomt manddrab og varetægtsfængslet.

»Nu er det sket i København, men det kan også ramme andre steder i landet,« lyder det fra Søren Pape Poulsen, der vil indkalde til et møde for at undgå lignende ulykker i fremtiden.

»Jeg vil indkalde Københavns overborgmester, politiet og andre relevante myndigheder og aktører til et møde for at se på, hvordan vi får sat effektivt ind over for disse vanvidssejladser. Jeg er åben over for alle gode forslag til, hvordan vi sikrer, at den slags ulykker ikke sker igen,« siger han.

Et øjenvidne, 42-årige Mads Petersen, trak sin cykel over Langebro på ulykkestidspunktet. Han har fortalt Ekstra Bladet, at han så nogle af vandscooterne skulle spille smarte over for to grupper af piger i udlejningsbådene. De gav den fuld gas ved Den Sorte Diamant og satte kursen mod pigernes både. To af dem sejlede forbi, uden der skete noget, men den tredje vandscooter »slog smut« på vandet, fløj gennem luften og ramte den ene båd, fortæller øjenvidnet til Ekstra Bladet.

Flere politikere har efter ulykken krævet, at der kommer nummerplader på vandscootere heriblandt Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S).

»Vi har rejst det flere gange. Der har været noget kommunikation frem og tilbage, men det er altså ikke sket,« sagde han i weekenden til Berlingske.

Også Jon Floris, der sælger vandscootere fra sit firma jetski.dk, ønsker lovpligtige nummerplader og lovpligtig ansvarsforsikring på alle fartøjer.

»Kræver det ekstra bureaukratisk arbejde af os? Ja det gør, det men det gør vi glædeligt. Det er en mininumsting, man kan pålægge os, og det ville vi have det alletiders med. Vi ville også have det alletiders, hvis man indførte det krav, at alle fartøjer skal have en ansvarsforsikring,« siger han.

Hvorvidt loven ændres, så der kommer tydelige nummerplader på vandscootere og andre fartøjer står endnu ikke klart. I første omgang lægger justitsministeren op til et møde.