Søren Pape opfinder den sunde fornuft - igen

Der har været bemærkelsesværdigt stille de seneste tre uger. Siden den såkaldte våbenhvile i bandekrigen er der slet ikke blevet skudt på åben gade, og det kan føles særdeles utrygt, når der pludselig vendes op og ned på hver- dagens faste begivenheder.

Stilheden har dog givet landets justitsminister tid til at tænke sig om. Til at se bandekonflikten fra helikopter- perspektiv og udtænke fremadrettede løsninger, der kan facilitere politiets koordinerede indsats. Derfor har han foreslået at gøre det muligt at vidne anonymt imod banderne.

»Forudsætningen for at få folk bag tremmer er, at folk tør vidne. Det må aldrig være sådan i Danmark, at du ikke vidner, fordi du er bange for repressalier, og vi kan se, at vi har en udfordring dér,« sagde justitsminister Søren Pape Poulsen til Berlingske i den forgangne uge.

De Konservative kritiseres tit for at mangle en selvstændig profil, så ret skal være ret. Forslaget om vidnebeskyttelse vidner netop om den sunde fornuft, man kan forvente fra et klassisk borgerligt parti. Det giver god mening, at myndighederne beskytter lovlydige borgere, når de hjælper retssystemet med at sætte bandemedlemmer bag lås og slå. Faktisk så god mening, at Lene Espersen foreslog det samme i 2001.

»Det er nødvendigt, hvis vi skal efterforske sager, hvor organiserede bander står bag,« sagde hun dengang til Politiken.

Brian Mikkelsen var tilsyneladende enig, for han foreslog det en gang til i 2009.

»Inden for 14 dage kommer en arbejdsgruppe med et udspil, som vil gøre det nemmere at vidne anonymt i Danmark,« sagde han dengang i Politiken.

Otte år senere er turen så kommet til Søren Pape, og hvis man skal se positivt på sagen, er flere konservative justitsministre i det mindste bekendt med problemerne. Om de så får dem løst, må tiden vise.

I Slagelse forsøger man sig også med tilsyneladende pragmatiske løsninger. Efter mere end ti dages mislykkede forhandlinger efter kommunalvalget fik byen endelig en ny borgmester torsdag aften. Eller det vil sige, byen fik to borgmestre. I hvert fald på papiret. Da ingen kunne samle flertal for andet, er byrådet blev enige om at pege på socialdemokraten John Dyrby Paulsen de første to år, hvorefter LAeren Villum Christensen skal overtage borgmesterposten de sidste to år. Aftalen kaldes »historisk spektakulær«, hvilket ifølge eksperterne betyder, at aftalen ikke er det papir værd, den er skrevet på.

»Den aftale bygger på tillid, og at alle parter holder ord,« sagde kommunalforsker Roger Buch diplomatisk til Politiken.

Den rød-blå deleordning er da heller ikke noget, der vækker jubel i Slagelse. Omkring 1.000 havde fredag meldt sig til Facebook-gruppen »Slagelse borgere der forlanger omvalg«. De vil demonstrere imod aftalen og minder os alle om, at danskerne faktisk engagerer sig, når noget ser fuldstændigt forkert ud. Nu venter vi spændt på, at nogen opretter Facebook-gruppen »Slagelse-borgere, der forlanger korrekt orddeling og kommasætning«.

Uretfærdigheder er som bekendt størst, når de går ud over en selv, og det er netop tilfældet for Nordsjællands politi. Her har en patruljevogn fået en bøde på 750 kroner for en ureglementeret parkering ved pizzeriaet Big Ben i Espergærde. Ifølge politiet får man jævnligt parkeringsbøder, og det hører selvfølgelig ingen steder hjemme.

»Man får det indtryk, at det bare er en pengemaskine. Og siden har politiet en masse bøvl med at få annulleret afgifterne,« fortalte Bjarne Vestergaard Olsen, politikommissær på Station Nord i Helsingør til Ekstra Bladet.

Sjovt nok har borgerne haft det samme indtryk i mange år, men de bøder har vist sig lidt sværere at få annulleret. Ekstra Bladet tilføjede for en god ordens skyld, at betjentene ikke var inde på Big Ben pizzeria for at hente mad. De var ude at lede efter føreren af en bil, der stod uhensigtsmæssigt parkeret.

Sund fornuft var også med til at løse et ganske praktisk problem for Zoologisk Have. Næste år flytter to kinesiske pandaer ind i et nybygget anlæg, og det giver foder-problemer. Pandaer tåler tilsyneladende intet andet end bambus og kun de helt friske skud. Når hunnen er drægtig eller har diende unger, spiser hun endda kun topskuddene, og da Valby og omegn ikke er overstrøet med bambusmarker, vækker det nu vild jubel, at man har fundet en løsning.

»Det er et gennembrud for den foderansvarlige og for hele Zoo,« erklærede Zoo højtideligt denne uge.

Den foderansvarlige, der også går under navnet Anita Haput Holm, har været i Kina for at se, om pandaerne var villige til at indtage frosne bambusskud, hvis de »tøes op på forskellige stadier, til de har den helt rigtige konsistens«, beretter TV2. Det var de, og det betyder, at det, der svarer til 30 kilo bambus om dagen, skal fryses ned, pakkes i en container og fragtes med tog fra Kina, når pandaerne engang er ankommet til Danmark.

Det siger noget om, at når menneskeheden sætter sig for at løse et problem, lykkes det som regel. Det siger også noget om, at mennesket tilsyneladende gør mere for at holde denne verdens pandaer i live end dem selv.