Søren Pape kræver betydeligt hårdere straffe til unges pushere

Det Konservative Folkeparti vil fordoble straffen for at sælge euforiserende stoffer til børn og unge, lyder meldingen i et nyt politisk udspil. Ekspert er bekymret for, at lovlydige unge vil blive ramt af de hårdere straffe.

Det Konservative Folkeparti kommer i et nyt politisk udspil med fire forslag, der skal være med til at komme forbruget af euforiserende stoffer blandt unge til livs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Personer, der sælger eller videregiver stoffer til unge under 18 år, skal i fængsel – og de skal straffes dobbelt så hårdt, som de bliver i dag, lyder det fra Det Konservative Folkeparti i et nyt politisk udspil.

»Stoffer fylder mere og mere blandt unge. Det er dybt, dybt bekymrende. Forældre skal være trygge ved at sende deres børn ud i nattelivet og til gymnasiefester. Derfor skal vi simpelthen sætte hårdere ind over for dette og over for de iskolde pushere, der er ligeglade med børn og børnenes fremtid,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Meldingen fra den konservative formand kommer på baggrund af en række artikler, som Berlingske bragte i april. Artiklerne beskrev en stigende tendens til, at flere unge prøver euforiserende stoffer, når de fester eller går i byen.

I dag afhænger straffen for besiddelse af stoffer af, hvilke stoffer der er tale om, hvor store mængder personen er i besiddelse af, og af, hvorvidt stofferne er til eget forbrug eller beregnet til videreoverdragelse til andre.

Besiddelse af narkotika til eget forbrug straffes normalt med bøde. Det gælder for eksempel besiddelse af under 10 gram hash, under 0,2 gram kokain eller amfetamin og under en til to ecstasy-tabletter.

Er personen i besiddelse af større mængder, vil politiet sandsynligvis vurdere, at han eller hun har planer om at videreoverdrage stofferne. Er det tilfældet, vil personen ofte blive straffet med fængsel. Der kan være tale om en straf på alt fra 10 til 30 dages fængsel og op til flere år. Dog er det altid en konkret vurdering fra sag til sag, hvorvidt personen skal have en bøde eller i fængsel, og hvor høj straffen skal være.

Søren Pape Poulsen (K)

»Hvis man sælger stoffer til børn, skal man ikke regne med at kunne slippe med en bøde. Det skal altid give fængsel.«


Det skal der nu ændres på, så salg af stoffer til børn og unge i alle tilfælde straffes med fængsel, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

»Hvis man sælger stoffer til børn, skal man ikke regne med at kunne slippe med en bøde. Det skal altid give fængsel. Derudover skal strafudmålingen fordobles, så en straf, der i dag vil give et halvt års fængsel, fremover skal give et års fængsel,« siger den konservative formand.

Unge risikerer at ryge i fængsel

Partiet har fire politiske forslag, der skal være medvirkende til at komme unges forbrug af stoffer til livs. To af forslagene handler om fængselsstraffen og fordoblingen af strafudmålingen, mens de to andre omhandler forebyggende indsatser.

Partiet vil blandt andet udvide bestil en betjent-ordningen, som er et tilbud til ungdomsuddannelserne om at få en betjent ud på skolerne, der kan fortælle om eksempelvis konsekvenserne af narkomisbrug. Generelt ønsker partiet, at politiet og uddannelserne arbejder mere sammen om at oplyse unge om stofmisbrug.

Derudover vil partiet styrke politiindsatsen ved skolefester ved brug af for eksempel narkotest eller tilstedeværelse af narkohunde.

Thomas Friis Søgaard, lektor

»De unge får primært stofferne gennem deres venner. Den ene giver en smøg, den anden giver en drink, og den tredje giver lidt kokain.«


Udspillet falder ikke i god jord hos Thomas Friis Søgaard, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

»Det virker, som om der ligger en underforstået antagelse af, at de, der overdrager stofferne til unge, er hærdede kriminelle eller voksne, som vil udnytte unge. Det er der nok også nogle, som er, men rigtig meget forskning viser, at unge primært får stofferne gennem venner. Den ene giver en smøg, den anden giver en drink, og den tredje giver lidt kokain. Overdragelse som vennetjeneste eller med minimal profit, som ofte går til at betale eget forbrug, er i dag en integreret del af brugerkulturen blandt unge. Unge, som primært har stoffer til eget forbrug, vil derfor risikere at blive ramt af de hårdere straffe,« siger Thomas Friis Søgaard og fortsætter:

»Der er stor risiko for, at dette udspil vil kriminalisere og sende en masse unge i fængsel – unge, der ellers er relativt lovlydige borgere, og som på den lange bane vil leve et retskaffent liv. Det er hverken hensigtsmæssigt for de unge eller for samfundet.«

Derudover pointerer Thomas Friis Søgaard, at mange skoler allerede oplyser om konsekvenser ved stofmisbrug, og han tror derfor ikke på, at udspillet vil afskrække flere unge fra at tage stoffer. Dog mener han, at det vil være gavnligt med øget information til unge om, at »overdragelse«, selv når der ikke indgår penge, er en betydelig lovovertrædelse, som dømmes meget hårdere end besiddelse til eget forbrug.

Pape vil give forældre tryghed

Søren Pape Poulsen erkender, at hårdere straffe muligvis vil ramme nogle ellers velfungerende unge, men det rokker dog ikke ved hans holdning.

»Der er nogle kolde, kyniske pushere bag det her. De unge har jo fået stofferne et sted fra. Og dem er vi simpelthen nødt til at komme efter. Vi gør ikke det her, fordi unge mennesker bare skal straffes. Vi gør det, fordi de skal ud af det,« siger han.

Tror du, at en betjent, der kommer ud på skolerne og fortæller om konsekvenserne, vil afskrække unge?

»Nogle gange kan det gøre meget, at man møder virkeligheden. Der er behov for mere samarbejde mellem politi og ungdomsuddannelserne.«

I siger, at politiindsatsen i forbindelse med skolefester skal styrkes. Unge fortæller selv, at det primært er efter festerne ude i byen i for eksempel København, at de tager stofferne. Er det ikke bedre at styrke indsatsen der?

»Det er vi helt åbne over for. Vi har allerede indsatser der. Det afgørende er, at vi får nogle hårdere straffe over for dem, der er så kyniske at sælge hårde stoffer til børn. Den tryghed vil jeg gerne være med til at give forældrene,« siger Søren Pape Poulsen.