Søren Pape er den mindst upopulære minister

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Institutionerne i det danske velfærdssamfund er ikke, hvad de har været. Nogle af dem er faktisk tæt på ikke at være overhovedet.

Postvæsenet er tilsyneladende ved at afvikle sig selv, Skat har foræret milliarder af borgernes penge til udenlandske svindlere, og politiet er åbenbart i knæ, når det gælder andre opgaver end at udskrive trafikbøder.

Det kan man da kalde en form for »disruption«; det ikke særligt mundrette modeord, som statsminister Lars Løkke Rasmussen introducerede for nylig. Det betyder noget i retning af forstyrrelse eller afbrydelse og lægger op til en aggressiv nytænkning af den vante måde at gøre tingene på. Anvender man den definition, lever sammenbruddet i de offentlige institutioner fint op til forventningerne.

Denne uge kom det frem, at PostNord har udbetalt svimlende høje lønninger til de chefer, der har kørt virksomheden i sænk. Ifølge Fagbladet 3F har PostNord fyret 6.000 mennesker og mangler p.t. over to milliarder kroner. Alligevel er cheferne gået op i løn. En tidligere finansdirektør fik lønforhøjelse til en halv million kroner om måneden, og da han gik af, fik han 6,8 millioner kroner med i fratrædelsesgodtgørelse. Den incitamentsstruktur undrer økonomiprofessor Anders Drejer:

»Normalt plejer man at belønne topchefer for at udvikle deres virksomhed i en positiv retning, og det er mildest talt ikke sket i PostNords tilfælde,« siger han til Fagbladet 3F.

Måske kunne man forestille sig en mere utraditionel model, hvor de mennesker, der betros at drive en virksomhed for skatteborgernes penge, belønnes efter, hvor gode de er til jobbet. Men det ville måske være for disruptivt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen krævede til gengæld styr på tingene denne uge. Han reagerede omgående, da det kom ham for øre, at hele fire unge under 18 år har fået lov til at sidde varetægtsfængslet hjemme hos deres forældre i stedet for på en sikret institution.

»Jeg har aldrig kendt mage. Hvad er det for et samfund, vi er ved at udvikle?« sagde Søren Pape og lød, som om han var trådt lige ud af TV-serien Matador.

Hvis den slags kan ryste landets justitsminister, bør han nok undlade at sætte sig ind i resten af sit ressortområde.

For et par dage siden kom det frem, at indvandrerbanden Black Army truer hjemløse til at sælge hash for dem eller udlevere deres kontanthjælp. Det fortalte en hjemløs mand til TV 2.

»Jeg er selv hashmisbruger og har et godt netværk, så de mente, at jeg ville være den perfekte pusher for dem. Men det ville jeg ikke. Så truede de mig med tæsk og med en kniv og sagde, at jeg skulle give dem mine penge. Jeg blev så bange, at jeg gav dem mine 1.900 kroner,« fortalte den hjemløse, der ikke turde oplyse sit navn.

Op mod 40 socialt udsatte i Odense fortæller lignende historier, men den hjemløse mand vil ikke give op.

»Jeg er bange, men hvis jeg ikke holder fast, så vinder de, og det skal de ikke,« sagde han til TV 2.

Imens diskuterede resten af landet, om det var en god idé af integrationsminister Inger Støjberg at fejre udlændingestramning nummer 50 med en kage. Til hendes forsvar kan man sige, at det i hvert fald er en stolt, dansk tradition at byde på kage i tide og utide.

Faktisk er justitsminister Søren Pape Poulsen også selv blevet fejret. Han blev i denne uge kåret som regeringens mest populære minister, og det fik Konservativ Ungdom til at fremstille en kage med et stort 1-tal på.

Meningsmålingen i MetroXpress viser dog et par andre ting, der ikke blev plads til på kagen. På trods af sin førsteplads fik Søren Pape kun 3,11 af i alt fem point, hvilket placerer ham i svar-kategorien ’hverken godt eller dårligt’. De adspurgte danskere mener altså, at Søren Pape Poulsen er lidt bedre end hverken godt eller dårligt, og dermed er han snarere landets mindst upopulære minister.

Den slags detaljerytteri ødelægger dog ikke humøret hos justitsministeren selv, der valgte at være utroligt glad. Han forklarede således til MetroXpress:

»Jeg er ikke kommet sovende til det her.« Hvis det virkeligt er sandt, kunne det være sjovt at se, hvad der skete, hvis han faktisk tog sig en lur.
I en af ugens mere upåagtede begivenheder forsøgte et par årvågne borgere at råbe politiet op. Ansatte fra Matas, Sportsmaster og en kok fra Café Jydepotten i Grindsted tog sagen i egen hånd, da de pågreb fire butikstyve, der længe har plaget deres butikker. De fulgte efter de gamle kendinge og foretog en civil anholdelse, men da de ringede til politiet, fik de en nedslående besked. Politiet havde ikke tid til at komme. I stedet fik de besked på at slippe tyvene fri.

»Det er virkelig grotesk, at politiet ikke kommer og hjælper os. Vi kunne jo se, at deres bil var fuld af tyvekoster,« sagde Trine Raabjerg Christensen fra Sportsmaster til Vejle Amts Folkeblad.

Tyvene kunne derefter køre af sted med deres tyvekoster. Hvis og når retfærdigheden begynder at ske fyldest i den slags sager, kan justitsministeren passende fejre det med en kage. Måske en der er stor nok til at skrive »disruption« på.

Rettelse:

I sidste uge gled følgende passage om værnepligten for mænd ud af »Ugen på Kanten« og forstyrrede dermed tekstens pointe:
»Danske feminister har tilsyneladende ikke opdaget denne skamplet på lovgivningen, der har stået der siden 1849. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før de ikke finder sig i det længere og går på gaden med lyserøde pussy hats under parolen: Værnepligt for kvinder nu!«
Berlingske beklager fejlen.