Søren Gade: »Kunne jeg have været med ved Inger? Det kunne jeg godt«

Venstre-veteranen, som nu – igen – agter at gøre comeback i Folketinget, er blevet tilbudt at stille op for Danmarksdemokraterne.

Søren Gade vil helst undgå at stille op i samme storkreds som Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Atter en tur i folketingsmanegen for Venstre er ikke det eneste tilbud, partiveteranen Søren Gade har modtaget på det seneste.

Veteranen, som nu gør comeback, er nemlig også blevet tilbudt at stille op for Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.

Det ville være overraskende andet, siger han i et interview med Politiken og fortæller, at han netop har været på Skanderborg Festival med sin private ven og tidligere partikollega. Men selvom Inger Støjberg og Søren Gade ifølge sidstnævnte deler værdisæt, ligger et partiskifte ikke i kortene.

»Vi kommer fra Jylland. Inger har været barn på en gård. Hendes bror er landmand. Min familie er også ud af landbrugsæt. På den måde kan vi ligne hinanden langt hen ad vejen. Men jeg har været med i Venstre i 45 år. Grundfortællingen for mig er det liberale Venstre, som jeg er medlem af. Så kan der være bump på vejen, hvor man kan være enig eller uenig i nogle ting, men grundfortællingen er der stadig. Hvis jeg skulle starte forfra i politik i dag, kunne jeg så have været konservativ? Det kunne jeg måske nok. Kunne jeg have været med ved Inger? Det kunne jeg godt. Nu er jeg bare Venstre-mand,« siger Søren Gade til Politiken.

Her fortæller Gade samtidig, at han helst vil undgå at stille op i samme storkreds som Støjberg. Tidligere har han sagt til Ritzau, at han forventer at blive folketingskandidat i enten den vestjyske eller sydjyske storkreds. Det er dog i sidste ende op til Venstres medlemmer.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ser det da heller ikke som en udpræget god idé at lade de to stemmeslugere ende i en direkte duel mod hinanden.

»Jeg er ikke sikker på, at det er den måde, vi sikrer et borgerligt flertal på.«

Afviste comeback for et halvt år siden

Det er under seks måneder siden, Søren Gade blankt afviste, at han skulle i Folketinget for Venstre igen.

»Jeg tror, det er her, man skal kigge sig selv i spejlet og sige, at man er nået dertil i livet, hvor man skal overlade stafetten til andre. Jeg tror, man med et glimt i øjet må sige, at min politiske fremtid, den har jeg bag mig,« sagde han i et interview med TV Midtvest i februar.

Mandag lød det fra den tidligere forsvarsminister og folketingsmedlem, at beslutningen »har været under opsejling i lang tid. Omkring et års tid«.

Mindst lige så afvisende over for et Christiansborg-comeback var Søren Gade op til valget i 2015. Altså lige indtil Venstres daværende formand, Lars Løkke Rasmussen, midt under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) 1. maj-taler kunne hive ham op af hatten som en pludselig kanin.

Dengang blev Søren Gade af den politiske kommentator Søs Marie Serup betegnet som en trumf for Lars Løkke Rasmussen.

I denne omgang er venstremanden »et kæmpestort scoop for Venstre«, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl.

Ifølge en tredje kommentator, Hans Engell, kan Gades forhold til Støjberg faktisk blive en stor fordel for partiet.

»Gade kan være den, der trods uoverensstemmelser får hende til at pege på Ellemann-Jensen,« siger han til Ritzau.