Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Vi er mange, der anser Gade som en magtsyg, halvkolerisk person, som skjuler sig under en jovial maske. Den falder nu - langt om længe.«
Sådan lød det for nylig fra en nu pensioneret officer på topniveau i forsvaret. Den kradse kritik af den tidligere forsvarsminister ville have været omtrent utænkelig for et årstid siden, men forleden dukkede den op i en mail i kølvandet på de sidste ugers intense debat om tidligere forsvarsminister Søren Gades efterladte møgsager.
Forsvarsministeren, der gerne stillede op til talkshows og følelsesladede, personlige portrætudsendelser i TV, og som blev nævnt som en mulig afløser for Anders Fogh Rasmussen, er siden sin afgang fra dansk politik for et halvt år siden forsvundet ud af mediebilledet. I de seneste uger er han forvandlet til manden, der er forsvundet i Jylland.
Søren Gade har i mange dage ikke svaret på henvendelser fra medierne på sine mobiltelefoner, og selv ikke Venstres sekretariat er bekendt med hans mailadresse. Først for et par dage siden lykkedes det at opnå kontakt til den tidligere minister, som dog ikke vil udtale sig eller citeres for noget.
Men siden Gade i februar med tårer i øjnene forlod Forsvarsministeriet, er omverdenens syn på den joviale politiker fra Holstebro ved at ændre sig.
Hjemme i Holstebro ærgrer de sig måske stadig over at have mistet ham, men blandt iagttagere i København gjorde det et stort indtryk, da den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Jørn Olesens udtalelser til politiet i den såkaldte lækage-sag blev læst op i Københavns Byret. Hvis efterretningschefens ord står til troende, har Søren Gade bevidst vildledt Folketinget og offentligheden og ladet sin spindoktor Jacob Winther uforskyldt blive sigtet af Københavns Politi for brud på sin tavshedspligt under særligt skærpende omstændigheder - strafferammen er to års fængsel - ligesom Winther har båret al mistænkeliggørelsen i medierne. Det var dén sag, der udløste den kritiske mail fra den tidligere ledende officer om Søren Gades »magtsyge« natur.
LÆS OGSÅ: Alle, der åbnede en avis, vidste besked
Jægerbogen
Søren Gades eftermæle kan næppe heller undgå at blive påvirket af udfaldet af den såkaldte jægerbog-sag. Det var ikke Søren Gade, men den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, der skrev bogen, som Forsvarskommandoen forlangte stoppet med et fogedforbud. Men Søren Gade kunne have nedlagt veto mod Forsvarskommandoens forsøg på at standse bogen. Da jægerbogsagen med den falske arabiske oversættelse i Forsvarskommandoen udviklede sig fra besynderlighed til skandale, sad Søren Gade på TV og fastslog, at ansvaret tilhørte »far her«. Men da det kom til stykket, ofrede han sin forsvarschef, Tim Sloth Jørgensen. For ti dage siden faldt så hele jægerbog-sagen til jorden, da Forsvarets Auditørkorps måtte opgive at rejse tiltale mod forfatteren.
Siden sidste lørdag har forsvarets påståede udlevering af fanger til tortur i irakiske fængsler fyldt medierne. Selv om reglerne for, hvordan danske soldater behandlede fanger i Irak, har været oplyst i talrige svar til Folketinget, er det lykkedes flere medier at skabe et billede af et forsvar, som villigt agerede håndlangere for irakiske bødler.
LÆS OGSÅ: Eksforsvarschef forundret over Gade
Søren Gade holdt stand bag sine ubesvarede telefoner, mens hans efterfølger, Gitte Lillelund Bech, i tavshed lod anklagerne regne ned over forsvaret, indtil statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag satte en intern undersøgelse i gang. Da gik den nye minister i medierne for at fortælle, at for hende var det også vigtigt, at anklagerne nu blev undersøgt.
Ifølge tidligere undervisningsminister Ulla Tørnæs (V), der kendte Søren Gade fra hjembyen Holstebro, før han blev medlem af Folketinget, har han det udmærket. Søren Gade holder mange foredrag i foreninger over hele landet om sin tid som minister, og han passer med stor flid sine yndlingsinteresser, ikke mindst jagt. Gade deltog i fin form på en jagt så sent som mandag. »Han er still going strong«, forsikrer Ulla Tørnæs.
Topkarakteren
Efter Søren Gades pludselig afgang som minister - han gik af i februar kort efter, at lækagesagen på ny blussede voldsomt op i medierne - gisnede man om, hvorvidt Søren Gade ville vende tilbage til politik. Politikeren, der næsten fra start scorede topkarakterer i Gallups målinger af ministrenes præstationer, måtte være selvskreven til en ny politisk karriere, lød det. Hvor Søren Gades forgænger, Svend Aage Jensby, måtte nøjes med placeringer som nummer 13 og 16 på ministerlisten, avancerede Søren Gade hurtigt fra en plads som nummer seks i 2006-målingen til nummer tre i 2009, et hestehoved foran statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Ifølge Ulla Tørnæs har selv de mest populære ministre samme bøvl med Finansministeriet som alle andre ministre, og de har ikke lettere ved at komme igennem i regeringen end andre. Men i folketingsgruppen betyder Gallups karakterbøger noget. For de viser, at en minister som Søren Gade kunne få vælgerne med sig.
Men ifølge landets mest erfarne politiske kommentator, Hans Engell, er det usandsynligt, at Søren Gade, trods sin store folkelige opbakning, kan vende tilbage til landspolitik.
LÆS OGSÅ: Alt om Jægerbogssagen
»Med den hovedkulds måde, han forlod dansk politik på, anser jeg en tilbagevenden for udelukket,« siger Hans Engell, der tror, at Søren Gade er blevet overrasket af den stormende modvind, der begyndte med jægerbogsagen og voksede til storm, da lækagesagen fra Irak eksploderede sidst i januar.
»Han var fantastisk god, mens forsvaret havde medvind politisk og fra medierne. Men i storm var han mindre god. Den ramte ham hårdt«, mener Hans Engell.
Fremtiden
Søren Gade kan stadig få en fremtid i enten lokal- eller regionalpolitik, eller også i erhvervslivet. Men afgørende for hans fremtidige muligheder bliver ifølge Hans Engell, hvordan de forskellige sager slutter. Hvis eksempelvis sigtelsen mod Jacob Winther i lækagesagen fører til tiltale, vil Søren Gade »med garanti« blive indkaldt som vidne. Og som tamilsagen - uden sammenligning i øvrigt - i sin tid viste, kører sager i retssystemet efter helt andre kontante spilleregler end de politiske.
»Hvis Jørn Olesens (den fhv. FE-chef, red.) udtalelser lægges til grund, nærmer vi os i højeste grad ministeransvarsloven. Den gælder også, selv om man har forladt politik«, siger Hans Engell.
Men intet af dette forklarer, hvorfor Søren Gade er forsvundet i Jylland eller i hvert fald ikke vil citeres.
Måske er forklaringen, som en kilde, der kender ham særdeles godt, foreslår, meget simpel. Måske ved han bare ikke, hvad han skal svare.