Søren forsvandt sporløst for 17 år siden: Hvordan kunne han »narre« alle?

Familien husker ham som en kærlig og sympatisk familiefar, mens kolleger har fortalt, at han havde voldsomme humørsvingninger og kunne finde på at råbe og hidse sig op. Men hvem var den Søren Baisgaard, der angiveligt bedrog for millioner, stak af til Thailand og efterlod sin kone og sine to døtre bag sig?

Søren Baisgaard med sine to døtre, inden han forsvandt. Fold sammen
Læs mere

Torsdag aften sendte TV 2 dokumentaren ’Som sunket i jorden’, hvor de forsøgte at trævle op, hvad der er sket med Søren Baisgaard, siden han forsvandt for 17 år siden.

Psykiater Henrik Day Poulsen mener, at man skal være støbt af noget særligt, for at kunne ’narre’ både en arbejdsplads, sin familie og alle andre omkring en på den måde, som Søren Baisgaard gjorde for snart 17 år siden. Han gætter på, at han har været manipulerende og måske det, han kalder en ’natural performer’.

»Der er en lille del af befolkningen, der har et helt særligt talent for skuespil. De er meget karismatiske, og man skal være ekstremt dygtig for at spotte dem. Det er en ret fascinerende men farlig personlighed,« siger Henrik Day Poulsen til BT.

Den 2. december 1999 fandt Søren Baisgaards arbejdsplads DSB ud af, at han havde bedraget for millioner. En kollega formoder, at der er tale om mellem 5 og 14 millioner.

I udsendelsen fremgår det, at han hårdnakket benægtede at have snydt, da han blev konfronteret den december morgen på chefens kontor. Beviserne var dog så stærke, at han til sidst måtte erkende, hvad han havde gjort.

Dér skulle han ifølge den kvindelige chef have skiftet karakter på et split sekund. Han blev iskold i blikket og var ualmindeligt rolig og fattet taget den tilspidsede situation i betragtning.

»Det siger noget om, at han har meget kontrol over sig selv, sine følelser og reaktionsmønstre. Når man i en meget presset situation kan fremstå så upåvirket, så har man meget styr på sig selv,« siger Henrik Day Poulsen.

Han mener også, at Søren Baisgaard må være intelligent, siden det lykkedes at begå bedrageriet. Kollegaer har beskrevet ham som en dygtig medarbejder hos DSBs erhvervsrejseafdeling. Der var så meget tillid til ham, at han administrerede de penge, som kom ind i afdelingen, reviderede selv regnskaberne og havde adgang til flere af firmaets konti.

Planlagde sin flugtplan

Efter Søren Baisgaard blev fyret og bortvist med øjeblikkelig virkning, gik der kun få timer, før han havde pakket en kuffert, skrevet et afskedsbrev og var på vej ud i lufthavnen. Siden har hans familie og venner stået uforstående tilbage. Uden en forklaring, uden en grund, og uden at de siden har set ham.

Programmet indikerer, at flugten kunne være planlagt på forhånd, så den hurtigt kunne udføres den dag, hans bedrageri ville blive afsløret. Det er ikke usædvanligt, forklarer Henrik Day Poulsen.

»Den intelligente forbryder har altid en plan B og også gerne en plan C,« siger han og medgiver, at det virker som en meget planlagt forbrydelse.

»Penge kan få folk til at gøre de mest vanvittige ting – også til at forlade sin familie og flygte for at overleve. Visse personer bliver besat af penge og vil gøre hvad som helst for at beholde dem.«

Politiet har en formodning om, at han har taget en stor sum penge med til Thailand, og i programmet fremgår det, at det hverken er umuligt eller besværligt at skaffe sig en ny identitet i landet, hvis man har penge nok.

’Familien skal leve som anden prioritet’

De to døtre, Malene og Marie, og Lone Jensen har ikke set deres far og mand siden han forsvandt på ferieøen Phuket i Thailand.

I afskedsbrevet stod der blandt andet: 'Jeg elsker jer og har altid prøvet at gøre tingene så godt som muligt for jer. Men nu er det slut. Jeg håber, at I trods mine ubetænksomheder får et godt liv’.

Få dage efter ringede en hotelbestyrer fra Thailand og fortalte, at Søren Bisgaard havde boet på et af hans værelser i et par dage, men nu havde han fundet endnu et afskedsbrevbrev på hans værelse, hvor der stod ’Søren er død’. Alt hans tøj, hans pung og pas var efterladt.

»Hvis man virkelig ikke ønsker at blive fundet eller konfronteret med noget, så er det ikke usædvanligt at iscenesætte et selvmord,« forklarer psykiater Henrik Day Poulsen.

'Kan I ikke bare lade mig være i fred!'

I mange år troede den efterladte familie, at han var død. Det fyldte stadig meget, så i 2012 anmodede de om, at få erklæret deres far og mand død.

»Det er selvfølgelig et kæmpe tab for konen og børnene. Og hvis ikke man kan få en afslutning, kan det være psykologisk rigtig hårdt. Vi bruger eksempelvis begravelser som afslutninger, her tager vi afsked og starter på at forsøge at komme videre, men de har ikke haft en afslutning på nogen måde,« siger Henrik Day Poulsen.

De danske myndigheder indrykkede en annonce i en lokal thailandsk avis som et sidste forsøg på at få et livstegn fra Søren Baisgaard. Så skete der noget mærkværdigt.

Lige inden dommen faldt ringede en mand, der kaldte sig Søren Baisgaard til retten. Han spurgte, om han stadig var eftersøgt for bedrageri, og så sagde han eftersigende: ’Kan I ikke bare lade mig være i fred!’

Henrik Day Poulsen forklarer, at usikkerheden om, hvorvidt han er i live eller ej, kan være meget svær at forholde sig til.

»Udover det er der omgivelsernes syn på en kriminel mand, som man kan blive konfronteret med. Og så den skam, som sikkert mange ville føle i sådan en situation, til trods for, at de intet har med den kriminelle handling at gøre,” siger han og tilføjer:

»Familien skal leve med, at de blev prioriteret i anden række. Det var ham selv, økonomi og hans sikkerhed, der var hans første prioritet. Det kan godt være rigtig hårdt at forstå.«

Nogle sælgere på et marked i Thailand mente at have set Søren Baisgaard for ikke så længe siden, men derudover har der ikke været livstegn siden opkaldet i 2012.

’Som sunket i jorden’ blev sendt på TV 2 torsdag aften.