Søren Espersen om TDC-sagen: »Jeg kan ikke lide kommunist-Kina, men i det her tilfælde tror jeg, at TDC har valgt det, der var bedst forretningsmæssigt«

TDC har valgt at droppe samarbejdet med Huawei til fordel for Ericsson i arbejdet med at indføre 5G-netværk i Danmark. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti ser det som en ganske almindelig forretningsbeslutning og vil ikke kommentere på politikernes rolle i beslutningen.

Foto: Søren Bidstrup

Selv om Dansk Folkeparti tidligere har udtalt sig kritisk om udsigten til, at den kinesiske tech-gigant Huawei muligvis skulle bygge 5G-netværket i Danmark, nedtoner partiets næstformand og formand for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, glæden over TDC's beslutning om at vælge svenske Ericsson som operatør fremfor Huawei. Espersen mener, at der alene er tale om en kommerciel beslutning fra TDC's side.

»I Dansk Folkepartis øjne er det en ganske almindelig forretningsbeslutning fra TDC. Der har været et udbud, og så har man valgt den operatør, man synes er bedst at arbejde sammen med,« siger Søren Espersen.

I første omgang skulle det kinesiske Huawei være firmaet, der stod for at indføre 5G-netværk i Danmark. Men efter bekymring fra politikere, blandt andre SF's Lisbeth Bech Poulsen og Dansk Folkepartis forsvarsordfører Jeppe Jakobsen, har TDC besluttet i stedet at bruge det svenske firma Ericsson. Selv siger TDC's topchef, Allison Kirkby, at man ikke har været blind for »politikeres og myndigheders bekymring i debatten«.

Bekymringerne gik på, om Huawei ville overvåge danskernes data, da kinesiske selskaber er forpligtede af kinesisk lovgivning til at assistere den kinesiske efterretningstjeneste. Men disse bekymringer vil Søren Espersen ikke kommentere på.

»Der er ikke nogen i hele landet, der har flere bekymringer om kommunist-Kina end mig, men man må gå ud fra, at den her beslutning er truffet helt efter forretningsmæssige principper,« siger han.

Uenighed i partiet

Søren Espersen fortæller, at de har diskuteret sagen i partiet - »ligesom alle andre« - men at de ikke ser nogen grund til at gå ind i en forretningsmæssig beslutning. Samtidig ser Espersen heller ikke på sagen således, at Huawei er blevet valgt fra som operatør.

»Jeg ser det som, at TDC har valgt Ericsson til, og ikke som at de har valgt Huawei fra. TDC har valgt det, de har valgt, og det har de gjort med åbne øjne og forhåbentlig også ud fra, hvad der vil tjene selskabet og danskerne bedst. Og så må man jo tage det til efterretning,« siger han.

Tilbage i januar udtalte Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Jeppe Jakobsen, dog en bekymring for samarbejdet med Huawei. Han fortalte, at DF ville forbyde Huawei, hvis firmaet skulle samarbejde med TDC.

»Dansk Folkeparti er på ingen måde tryg ved at lukke Huawei ind i vores meget centrale infrastruktur, som 5G-netværket bliver, og vi er klar til at støtte et statsligt forbud mod Huawei, hvis det er det, der skal til, og hvis efterretningstjenesten anbefaler det,« sagde Jeppe Jakobsen til Jyllands-Posten.