Søren Brostrøm: Vi har begået fejl

Sundhedsstyrelsens direktør erkender, at der er begået fejl i strategien for bekæmpelse af corona. Regeringen overvejer årets eksamener.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Hans Kluge fra WHO gav kl. 13.30 en kort status på coronavirus inden den daglige, fælles myndighedsbriefing, der fulgte lige efter.

Den danske regering har fra flere sider de seneste dage været kritiseret for ikke at teste danskere for coronavirus i tilstrækkeligt omfang, hvilket WHO ellers anbefaler.

Tidligere på ugen lød det fra Brostrøm, at WHO ikke taler til Danmark, når han beder lande teste mere. En udtalelse, som sundhedsminister Magnus Heunicke senere gik imod.

Regeringen har nu som ambition at skrue op for tests. Blandt andet har regionerne i dag meldt ud, at der allerede de kommende dag vil blive testet markant mere.

Pressemødet startede et kvarter for sent, og Søren Brostrøm forklarede, at han og Hans Kluge kom direkte fra et møde med danske og svenske specialister havde diskuteret den danske coronaepidemi.

Søren Brostrøm sagde, at de danske myndigheder i starten af januar ikke lagde den rette strategi. Man behandlede epidemien som om, der var tale om SARS- og MERS-epidemier - og ikke som en influenzapidemi, som der er tale om med corona. Flere andre lande har gjort det samme, sagde Søren Brostrøm.

Selv om de danske myndigheder har skiftet strategi i kampen mod coronasmitte undervej, gav WHOs regionale direktør i Europa, Hans Kluge, udtryk for tillid til sundhedsmyndighederne og regeringens arbejde.

Både han og Søren Brostrøm understregede vigtigheden af, at medlemmer af WHO deler data og erfaringer.

»Vi fejler, vi har lavet fejl, og jeg har også selv lavet fejl, men hvis vi ikke kan rumme det, kan vi ikke komme gennem denne krise,« sagde Søren Brostrøm.

For lille testkapacitet

Søren Brostrøm fortalte, at myndighederne er kommet for sent igang med at opbygge testkapacitet, og at man, herunder ham selv, ikke har kommunikeret godt nok.

Han er tryg ved, at der bliver arbejdet hårdt på at opbygge testkapacitet til først og fremmest udsatte og syge, sundhedspersonale samt andre med behov for det.

»Vi har et kæmpe fokus på det, men jeg vil appellere til, at man giver os lidt arbejdsro til dette arbejde,« sagde han med henvisning til den omfattende debat om test.

Værnemidler på vej

Der bliver også arbejdet benhårdt på at skaffe de værnemidler, som sundhedsvæsenet mangler, sagde Sundhedsstyrelsens direktør.

Søren Brostrøm slog også fast, at man fortsat kan gå til sin læge med andre sygdomme end coronainfluenza - en bekymring, som flere praktiserende læger har givet udtryk for.

»Sundhedsvæsenet er ikke lukket ned,« sagde Søren Brostrøm.

Forældre under pres

På et efterfølgende pressemøde talte Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om de store udfordringer, som danske forældre har med at få undervisning og pasning af børn og desuden passe arbejdet til at gå op i en højere enhed.

Hun slog også fast, at undervisning er skolernes ansvar.

»Jeres situation er urimelig svær, og I skal ikke have dårlig samvittighed,« sagde ministeren.

Regeringen overvejer i øjeblikket, om og i givet fald hvordan man kan gennemføre de kommende eksamener.

Pernille Rosenkrantz-Theil talte også om socialt udsatte familiers problemer. For dem er de hjemsendte børn en stor belastning. Det kan f.eks. dreje sig om familier med misbrugsproblemer og vold mod børn.

»Der er for få børn i de nødpasninger, som kommunerne tilbyder,« sagde ministeren.

»Vi skal sikre os, at lærerne ringer til familier med ekstra behov hver dag,« sagde Pernille Rosenkrantz-Theil, som rettede en stor tak til både lærere, pædagoger og forældre.

»Det er imponerende at se, hvor hurtigt vores skolevæsen har lagt sig om,« sagde hun.

Politiet: pas på i weekenden

Anders Frandsen fra Rigspolitiet opfordrede på pressemødet danskerne til at overholde Sundhedsstyrelsens påbud om at holde afstand og ikke samles i store grupper i den kommende weekend, hvor mange vil søge ud i det fri for at nyde det spirende forår.

2.300 danskere er fortsat strandet i udlandet, flest i Peru og Filippinerne, oplyste Udenrigsministeriet på pressemødet.