Sønderjysk motorvej spærret på grund af flygtninge

En større gruppe flygtninge har forladt den skole, de var indkvarteret på i Padborg, og går nu på den sønderjyske motorvej. Politiet har spærret motorvejen i begge retninger.

Flygtningesituation i Padborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

En større gruppe flygtninge og migranter er onsdag middag begyndt at gå på den sønderjyske motorvej E45, og politiet har derfor spærret den i begge retninger fra Padborg Syd til Kruså, oplyser Syd og Sønderjyllands Politi.

»Der er simpelthen en større gruppe, der har forladt skolen, hvor de var indkvarteret, og er gået ned på motorvejen,« fortæller vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi Preben Westh.

»Der er politi dernede nu, som prøver at komme i dialog med dem og få dem til at tage med tilbage,« tilføjer han.

Politiet har ikke tal på, hvor mange flygtninge og migranter, der går på motorvejen. Men da det er »en større gruppe«, har man valgt at lukke motorvejen midlertidigt, indtil man kan skaffe tolke og busser til at fragte dem væk fra motorvejen.

Der er samtidig blevet sendt en vogn med vand til stedet, så folk kan få noget at drikke.

Siden søndag er mere end 1.200 flygtninge og migranter ankommet til Danmark fra Tyskland. En stor del af dem er kommet via Padborg Station, hvor flere flygtninge og migranter nægter at forlade perronen, da de ønsker at fortsætte deres rejse mod Sverige.

Her kom det onsdag formiddag til tumult mellem flygtninge og migranter og politiet, da betjente forsøgte at flytte menneskene væk fra perronen.

»Vi havde forsøgt i halvanden times tid at få dem til at tage med busserne af egen fri vilje, men nogle ville ikke med. Så vi forsøgte at bære dem væk af hensyn til togtrafikken og til deres egen sikkerhed,« siger Preben Westh.

»Der var nogle, der truede med at kaste sig ud foran toget, hvis ikke de fik lov til at komme til Sverige, så vi var nødt til at få dem væk fra perronen,« forklarer han videre.

Ifølge Preben Westh udviklede situationen sig, da der fortrinsvis var kvinder og børn tilbage, og da der opstod en del »råben og skrigen«, valgte man at skifte strategi.

»Vi valgte at fastfryse situationen og trække dem lidt tilbage på perronen, for vi vil ikke tage fat i kvinder og risikere ikke at få deres børn med. Man skal også tænke på, hvad børnene ser,« siger han og fastslår:

»Så vi er gået tilbage til vores oprindelige strategi, og nu forhandler vi med dem igen.«