Søndag blev dansk dreng reddet fra IS-fangelejr – og det kan få betydning for, om børn af IS-jihadister må komme hjem til Danmark

For første gang er en såret dansk dreng hentet hjem fra et liv i en IS-fangelejr i Syrien. Sagen kan danne grundlag for, hvordan Danmark i fremtiden håndterer sårede børn af IS-familier, siger forsker.

En dansk dreng, som hidtil har befundet sig i den syriske flygtningelejr al-Hol, er blevet udleveret til danske myndigheder. Det bekræfter Udenrigsministeriet i en e-mail til Politiken. På billedet er hverken drengen eller hans mor – billedet viser syrere på flugt i Syriens østlige Deir Ezzor-provins. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

En 13-årig dansk dreng med et skudsår i ryggen og lamme ben blev søndag evakueret fra en fangelejr for Islamisk Stat-familier i Syrien, men hans mor og søskende er fortsat i lejren. Lige nu befinder den danske dreng sig i et tredje land, hvor han får medicinsk behandling. Derefter skal hans pårørende i Danmark stå for at få ham fragtet hjem.

Det er første gang, at Danmark henter et barn af en IS-jihadist hjem igen, og sagen kan muligvis blive rettesnor for, om andre danske børn i lignende situationer får samme mulighed.

Ifølge Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, skal de danske børn af IS-jihadister behandles lige. Så når først én dreng bliver evakueret, bør de øvrige børn have samme chance. Tager man én, må man tage dem alle, lyder det.

»Vi er folkeretligt ikke forpligtet til at hente danske statsborgere hjem, når de befinder sig i en syrisk lejr. Men så snart drengen kommer på dansk grund, er vi bundet af internationale menneskeretskonventioner og Børnekonventionen. Han har blandt andet ret til familieliv – og dermed til at have kontakt med sin mor,« siger Peter Vedel Kessing til Politiken.

Menneskerettigheder vejer tungest

Danmarks sikkerhed skal tages i betragtning, når en dreng fra en IS-fangelejr sendes hjem til Danmark og dermed har ret til kontakt med sin mor, som fortsat sidder i en IS-lejr. Men seniorforskeren mener, at menneskerettighederne vejer tungere end den trussel, hans mor kunne være.

»Der skal være særligt tungtvejende grunde til at nægte en mindreårig dansk statsborger her i landet retten til familieliv med sin mor,« siger han til Politiken.

Drengens mor, der fortsat befinder sig i den syriske fangelejr, vil ifølge Politikens oplysninger gerne rejse med hjem til Danmark sammen med drengens søskende. Men hun har skrevet under på, at den 13-årige dreng måtte rejse uden hende. Dette faktum kan dog ikke ændre ved drengens ret til familieliv med sin mor, fastslår Peter Vedel Kessing.

Politiken oplyser, at der er otte børn og fem voksne danskere tilbage i den syriske lejr, hvor drengen befandt sig, og at yderligere fem danske børn befinder sig andre lejre i landet.

Udenrigsministeriet skriver i en e-mail til Politiken, at en tværministeriel myndighedsgruppe belyser »de konkrete sager enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og Danmarks retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag«.