Sølvbrudepar bliver skilt: Tiden efter børnene kan være gift for et parforhold

Antallet af 50-54 årige, der går fra hinanden, er steget kraftigt.

Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Foto:
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over de seneste ti år er der sket en kraftig stigning i antallet af modne, jævnaldrende ægtepar, der vælger at gå fra hinanden, når de har rundet 50 år og efter at have fejret sølvbryllup. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

»Der sker virkelig noget efter 50 års-alderen. De 50-54 årige har særlig mange brud i sølvbryllupsalderen og et par år efter. Her er der sket en meget stor stigning. For de, der er 60-64 år, er der jævnt hen bare flere skilsmisser, uanset om man har været gift i 25 eller i 40 år,« forklarer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom og afdelingsdirektør i Nordea.

Der kan være mange forklaringer på, at ægtepar vælger at gå fra hinanden – blandt andet kan det have betydning, at børnene former eget liv og ikke længere bor hjemme, mener forbrugerøkonomen.

»Så er det projekt et afsluttet kapital. Nu kan man realisere nye projekter, som ikke involverer den gamle partner. Det kan have en indflydelse, når en beslutning om skilsmisse bliver truffet,« uddyber Ann Lehmann Erichsen.

Det tomrum, der for nogle par kan opstå, når børnene er blevet voksne og er flyttet hjemmefra, er ifølge psykolog Mattias Stølen Due et ganske velkendt fænomen.

Han har skrevet bøger om parforhold og samliv og peger på, at der i de første år kan opstå en større risiko for, at man vælger gå fra hinanden.

»Den risiko er der ved alle markante livsovergange. Det gælder især, når man får børnene, og når de er helt små, men også når man bliver alene med hinanden igen, og der for nogles vedkommende bliver meget stille. Der opstår refleksioner om, »hvad vil jeg med mit liv?« ligesom nye tanker kan opstå om identitet,« siger Mattias Stølen Due.

»Nogle har måske camoufleret en afstand til hinanden i flere år ved at arbejde og være der for børnene, men ikke for partneren. Når børnene er flyttet, bliver det pludselig tydeligt, at parforholdet ikke fungerer. Det får nogle til at kaste sig ud i en ny stormende forelskelse, dyrke tonsvis af motion eller begrave sig i arbejde og bruge dette som en form for bedøvelse eller udsættelse af en skilsmisse.«

Man kan dog sørge for at »opdatere sin software i tide,« som Mattias Stølen Due formulerer det.

»Oplagt er det at gøre dette ved at indlede en forventningsdiskussion, mens børnene stadig bor hjemme: Hvad skal den nye livsfase og kommende frihed bruges til? Man tror, man kender hinanden, fordi man har levet sammen i mange år. Men vi ændrer os livet igennem og får måske lyst til noget helt nyt, som ens partner ikke har gennemskuet, hvad er, før han eller hun får det at vide. Måske er drømmen at bruge masser af tid på triatlon, hvilet ikke nødvendigvis involverer manden eller konen,« siger psykologen.