Søfartens Ledere: Gidsler bør beskyttes mod pressen

Krigsfanger beskyttes af Genevekonventionen, men gidsler har ikke samme beskyttelse mod at blive misbrugt i pressen, mener Søfartens Ledere.

Søfartens Ledere har i den forgangne uge holdt møder med Ekstra Bladet. Fritz Ganzhorn oplyste fredag, at der ikke kommer flere møder, fordi man ikke har kunnet nå frem til en fælles forståelse med Ekstra Bladet, der kunne afværge en klage til Pressenævnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for en bedre beskyttelse af gidsler mod pressen. Det mener direktør i Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn.

»Pressen må have en interesse i at evaluere sin egen rolle i gidselsagen og se på, om det presseetiske regelsæt er tilstrækkelig i sin nuværende form,« siger Fritz Ganzhorn i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer, efter at Søfartens Ledere på vegne af det frigivne gidsel Eddy Lopez har besluttet at klage til Pressenævnet over Ekstra Bladets og en TV2-dokumentars dækning af gidselsagen, hvor Lopez og en anden dansker tilbragte 838 dage i somaliske piraters varetægt.

Ifølge Genevekonventionen må film og billeder af krigsfanger ikke offentliggøres, uden at fangernes identitet er sløret. Genevekonventionen forbyder også interviews med krigsfanger, fordi det må formodes, at de ikke taler frit.

Men konventionen beskytter ikke gidsler, da det er en forbrydelse, de er ofre for - og ikke krigshandlinger. Men gidsler kan også være udsat for tvang og tortur, ligesom de som krigsfanger må formodes ikke at tale frit, påpeger Fritz Ganzhorn.

Det eneste, der beskytter gidsler, er ifølge Ganzhorn de presseetiske regler med en generel formulering om, at »ofre for forbrydelser eller ulykker skal vises det størst mulige hensyn.«

Søfartens Ledere har i den forgangne uge holdt møder med Ekstra Bladet. Fritz Ganzhorn oplyste fredag, at der ikke kommer flere møder, fordi man ikke har kunnet nå frem til en fælles forståelse med Ekstra Bladet, der kunne afværge en klage til Pressenævnet.

»Hvis Eddy Lopez’ ønske om at pressen skal drage en lære af sagen skal opfyldes, så er det ikke nok, at Ekstra Bladet beklager og tilbyder Eddy Lopez taletid og spalteplads. Eddy Lopez har ikke ønsket at udtale sig til Ekstra Bladet. Han har derimod meldt helt klart ud, at han ønsker sagen afgjort i Pressenævnet,« siger Fritz Ganzhorn.

»Vi mener også, at det må være i Ekstra Bladets interesse, at Pressenævnet tager stilling til klagen. Pressen skal naturligvis kunne gå til grænsen, og nogen gange må det være sundt at se på, hvor grænsen går,« siger Søfartens Lederes direktør.

Fritz Ganzhorn understreger, at han på ingen måder ønsker et forbud mod omtale af gidselsager, »da hverken myndigheder, rederier eller andre aktører skal kunne unddrage sig pressens kritiske interesse for deres ageren i sådanne sager.«