Sociolog vil ikke vidne i LTF-sag: Frygter for sikkerheden

Anklagemyndigheden har trukket vidneindkaldelse tilbage, fordi sociolog føler sig utryg.

En sociolog skulle have fungeret som et ekspertvidne i den historiske opløsningssag mod banden Loyal To Familia, men af frygt for sin egen og familiens sikkerhed ønsker han ikke at vidne.

Det er tirsdag kommet frem under et retsmøde i Københavns Byret.

Der er tale om sociologen Aydin Soei, som har skrevet bøger om bandemiljøet.

Men i retten viser senioranklager Lasse Biehl e-mails fra Soeis advokat og hans forlag, som begge beder om, at hans indkaldelse annulleres.

Gads Forlag skriver, at Soeis viden, som er »unik«, ikke kan erstattes »hvis anklagemyndigheden reelt kommer til at stække hans muligheder for at ytre sig fremover ved at tvinge ham i vidneskranken.«

Gads Forlag har udgivet hans bog »Omar - og de andre,« som fortæller om Omar el-Hussein, der i februar 2015 dræbte to mænd ved Krudttønden og den jødiske synagoge i København.

Bogen beskriver også nogle af de mest belastede områder i landet, heriblandt LTF-højborgen Nørrebro i København, hvor Aydin Soei selv bor med sin familie.

Foruden sociologens advokat og forlag har også Dansk Journalistforbund sendt et brev til anklagemyndigheden med ønske om, at vidneindkaldelsen droppes.

Anklagemyndigheden har derfor valgt at droppe vidneindkaldelsen.

Tidligere i sagen ved Københavns Byret er Aydin Soei blevet drøftet. Det skete, fordi advokat Michael Juul Eriksen på vegne af LTF sendte en mail til Soei efter en tv-optræden i foråret 2016.

»Jeg tillader mig at rette henvendelse, idet jeg repræsenterer foreningen LTF som advokat ...,« lød det. Michael Juul Eriksen skrev, at han overvejede retlige skridt.

Mailen skyldtes nogle udtalelser fra Aydin Soei om, at man vil rykke op i bandehierarkiet, hvis man slog digteren Yahya Hassan ihjel.

I LTF-lejren var der åbenbart vrede over, hvad Aydin Soei dengang havde udtalt. Soei følte sig truet af henvendelsen.

Han holdt derefter lav profil af hensyn til sin familie, oplyste anklagerne.

Tirsdagens retsmøde er det ellevte i sagen mod LTF. Der ventes en afgørelse efter sommerferien.

/ritzau/