Socialt udsatte københavnere kritiseres for »boligsnobberi«

Københavns Kommune oplever, at personer med sociale problemer kun vil have bolig i København, selvom der står ledige lejeboliger halvanden time fra hovedstaden.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Hvis du vil bo i Næstved, Slagelse eller Ringsted, kan du få bolig i morgen.

Det er beskeden til voldsramte kvinder, misbrugere eller andre socialt udsatte, der henvender sig til kommunen for at få hjælp til at finde tag over hovedet.

Men rigtig mange siger nej tak til det tilbud og vil hellere vente årevis på en lejebolig i København end at flytte ud af hovedstaden. Det skriver Politiken.

Dorthe Kristensen, der er områdechef i Socialcenter København, fortæller, hvordan mange folk tror, at kommunen til sidst vil give efter og finde en lejlighed i hovedstaden, hvis bare man presser nok på.

Men det er ikke tilfældet, understreger hun, for der er ganske enkelt ikke boliger nok:

»Mange har svært ved at acceptere, at ikke alle kan bo i København. De forklarer, at de har alle deres venner og netværk her. Måske har de børn, der går i skole i København. Alt det kan vi godt forstå, men med mindre de har massive sociale problemer, kan vi simpelthen ikke anvise bolig til dem. Vi har simpelthen ikke de boliger,« siger Dorthe Kristensen til Politiken.

Derfor må sagsbehandlerne prioritere hårdt i ansøgerne, og eksempelvis berettiger skilsmisse ikke til hjælp med en københavnerbolig.

Hos selskabet Boligbesked, der står bag boligsiden akutbolig.dk, oplever man også folks urealistisk høje forventninger til, hvilke boliger de vil have.

Her er det især unge mennesker, der ikke er klar over, hvor svært det københavnske lejeboligmarked er at komme ind på.

Direktøren Daniel Juhl klandrer ifølge Politiken de unge for både »boligsnobberi« og uvidenhed - og han anbefaler dem at blive mere realistiske.