Socialpædagoger vil have øgede muligheder for at bruge magt

Mulighederne for at anvende magt mod anbragte børn og unge bør udvides, mener fagforbundet Socialpædagogerne.

Læs mere
Fold sammen

Når et barn på et socialpædagogisk opholdssted gentagne gange smider med maden eller ødelægger de andre børns julegaver, så skal pædagogerne have mulighed for fysisk at føre barnet væk. Det mener fagforbundet Socialpædagogerne, skriver Kristeligt Dagblad.

Under de nuværende regler vil det blive betegnet som ulovlig magtanvendelse. Og dermed svigter vi de mest udsatte børn, mener formand for Socialpædagogerne Benny Andersen.

»Som reglerne er i dag, er det kun muligt at føre et barn væk rent fysisk eller holde om det, hvis der er tale om en uforsvarlig situation, eller hvis barnet er til skade for sig selv. Vi mener, at det i den slags situationer bør være muligt at tage hensyn til fællesskabet og de andre børn,« siger han til avisen.

Benny Andersen ønsker også, at reglerne for magtanvendelse skal gælde for plejefamilier. Samtidig understreger han over for Kristeligt Dagblad, at magtanvendelse altid skal være den sidste udvej.

Socialordfører for Dansk Folkeparti Karin Nødgaard (DF) oplyser til avisen, at hun er enig i, at reglerne skal ændres, så det for eksempel bliver muligt at føre et barn væk, hvis det spolerer et måltid.

Socialordfører for SF Trine Mach (SF) advarer omvendt imod at udvide beføjelserne for magtanvendelse.

Et udvalg under Socialministeriet skal i 2015 afklare reglerne for magtanvendelse mod anbragte børn og unge, efter Folketingets Ombudsmand har kritiseret reglerne for at være for uklare.