Socialpædagoger roser forslag om enklere erstatning

Formanden for Socialpædagogerne mener, at DF og Enhedslisten rammer ned i en overset problemstilling, når de vil give danskerne bedre mulighed for at få erstatning for vold på arbejdspladsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten skal gøre det nemmere for danskere at få erstatning, hvis de udsættes for vold, når de er på job.

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at 37 procent af socialpædagogerne har været udsat for vold på jobbet, og derfor falder forslaget i rigtig god jord hos Socialpædagogernes Landsforening.

»Vi kan se, at nogen faggrupper, herunder socialpædagogerne, kommer til skade, bare fordi de passer deres arbejde. De kan rent faktisk få en økonomisk bet ud af det, og det er ikke rimeligt. Der har længe været et behov for at få kigget på problemstillingen, og jeg er glad for, at der sker noget,« siger formand Benny Andersen.

I dag er der ingen regler om, at medarbejderen eller arbejdspladsen skal have en ansvarsforsikring, så den enkelte ansatte eller arbejdspladsen skal selv tegne en forsikring. Men en kommune kan ikke kan tegne en ansvarsforsikring for borgere, da dette vil være i strid med kommunalfuldmagten.

Dermed er et sagsanlæg og en civil retssag ofte den eneste løsning for at få erstatning, men det vil Dansk Folkeparti og Enhedslisten lave om på ved at give arbejdsgiverne ret til at tegne en udvidet erhvervsforsikring.

»Det er en rigtig fin løsning, for arbejdsgiverne har ikke nogen forsikring, som kan dække tabt arbejdsfortjeneste, hvis den ansatte eksempelvis kommer til skade i en voldssituation. Det er jo fuldstændig urimeligt, at nogen bliver stillet dårligere, bare fordi de passer deres job,« siger Benny Andersen.

Det er efter hans mening vigtigt at undgå, at erstatningssager ender med sagsanlæg, da de personer, der begår vold mod pædagoger og socialrådgivere, ofte er psykisk syge.

»Selvfølgelig er der tale om borgere, der opfører sig uhensigtsmæssigt, men de gør det jo ikke af ond vilje. Vi har intet ønske om at kriminalisere de situationer, der kan opstå på arbejdspladserne, men socialpædagoger og andre skal omfattes af nogle regler, som sikrer retten til erstatning,« mener Benny Andersen.