Socialministeren er lettet efter anholdelse i Sydafrika: Kvinden er »virkelig gennemgående et dårligt menneske«

Børne- og socialminister, Mai Mercado, glæder sig over, at det er lykkedes at pågribe den 64-årige kvinde, der er sigtet for at have svindlet sig til 111 millioner kroner i Socialstyrelsen.

(ARKIV) Børne- og socialminister Mai Mercado (C) holder pressemøde i Børne- og Socialministeriet i København, tirsdag den 9. oktober 2018. Den svindelmistænkte Britta Nielsen blev anholdt mandag morgen i Sydafrika. Flere ministre roser politiet. Det skriver Ritzau, mandag den 5. november 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er »meget lettet« over, at en 64-årig svindelmistænkt kvinde er blevet anholdt i Sydafrika mandag morgen.

Sagen om svindel med ikke færre end 111 millioner kroner i Socialstyrelsen har fyldt så meget hos ministeren, at hun for nylig drømte om den. Hun drømte, at hun konfronterede den 64-årige kvinde, der har været på flugt i over en måned.

»Jeg drømte, at jeg kom ind i et rum, hvor jeg vidste, hun var. Jeg fik lejlighed til at spørge hende, hvorfor hun havde taget de penge, men det ville hun ikke rigtigt svare på,« fortæller ministeren.

Mandag morgen kom ministeren et stort skridt tættere på at få et svar, da den 64-årige blev anholdt i en lejlighed i det sydlige Johannesburg i Sydafrika. Hun blev ifølge DR fundet med et stort kontantbeløb på sig, og hun har ifølge Ekstra Bladet farvet sit grå hår sort.

Lav moral og anstændighed

Kvinden har angiveligt brugt de mange millioner kroner på dyre heste, dyre biler samt jordbesiddelser og safariejendomme i Sydafrika.

»Jeg er simpelthen så gennemført skuffet over, at man kan finde på at tage penge fra de mest udsatte i vores samfund. Og egentlig kunne jeg godt tænke mig at møde den kvinde, der har så lav en moral og anstændighed, at hun alligevel har gjort det. Det berører mig virkelig, virkelig dybt,« siger Mai Mercado.

Hun fortæller, at satspuljemidlerne, som kvinden er sigtet for at have stjålet fra, normalvis går til udsatte så som prostituerede, psykisk syge, sårbare, anbragte børn og unge og hjemløse. Det er ifølge ministeren den »absolut værste gruppe, man kan stjæle fra«.

»Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed,« siger hun

Pengejagten fortsætter

Ministeren håber ligesom dansk politi, at man med anholdelsen også kommer et skridt nærmere en opklaring af, hvor resten af de mange millioner kroner er endt.

»Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring – og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er,« udtaler politiinspektør hos bagmandspolitiet (SØIK) Thomas Anderskov Riis i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.

I Socialstyrelsen er der sat både en revisionsundersøgelse og en advokatundersøgelse i gang for at finde ud af, hvad der er sket, hvordan det kunne ske, og hvordan man kan undgå, at det sker igen. Samtidig ses der på, om der skal placeres et ansvar hos andre medarbejdere i styrelsen.

»Det er mig meget magtpåliggende, at jeg nu har fået sat de undersøgelser i gang, der skal til for at få ryddet op,« siger Mai Mercado.

I Sydafrika har den 64-årige været for retten, og hun er nu placeret i en arrest. Næste skridt er at få hende udleveret til Danmark, så hun her kan blive retsforfulgt. Den 64-årige ønsker at komme hjem til Danmark hurtigst muligt ifølge hendes forsvarsadvokat, Nima Nabipour, skriver Ekstra Bladet. Hendes advokat i Sydafrika forventer, at det allerede kan ske på fredag.