Socialforvaltning får ny kritik fra bosteder

Københavns socialborgmester og forvaltning kritiseres igen i sag om kommunens bosteder.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) og hans socialforvaltning under ledelse af direktør Anette Laigaard må igen indkassere kritik for forholdene på kommunens omstridte bosteder for handicappede og psykisk syge. En undersøgelse af samtlige kommunens bosteder foretaget af de uafhængige Niras konsulenter viser, at det fortsat halter på en række områder på botilbuddene, og at der er behov for store forbedringer.

Undersøgelsen blev sat i værk, efter at Berlingske Tidende for ni måneder siden afslørede, at de udviklingshæmmede beboere på flere af kommunens bosteder blev udsat for ulovlig magtanvendelse og tvivlsom medicinering. Dens resultater blev offentliggjort i går og viser bl.a., at samarbejdet mellem socialforvaltningen og botilbuddene er gået i hårdknude mange steder.

Dårligt samarbejde
Godt en tredjedel af botilbuddene oplever, at samarbejdet med forvaltningen kun »i ringe grad« eller »slet ikke« fungerer på en konstruktiv måde, og både ledere og menige medarbejdere på botilbuddene kritiserer Socialforvaltningen. En medarbejder efterlyser direkte, at »der er en overensstemmelse mellem forvaltningens og ledelsens forventinger og krav og medarbejdernes hverdag og dillemmaer.«

Afstanden mellem forvaltning og de menige medarbejdere på bostederne viser sig bl.a. i en fortsat tvivl blandt medarbejderne om, hvor meget eller lidt magt, de må bruge over for beboerne på botilbuddene. Det selv om netop ulovlig magtanvendelse på bostedet Tokanten fik skandalerne til at rulle i december sidste år. Ni måneder senere savner hver tredje medarbejder lidt eller meget mere viden om retningslinjerne for brugt af magt over for de udviklingshæmmede og psykisk syge. Samtidig har hver tredje medarbejder på handicapområdet svært ved at skelne mellem lovlig og ulovlig brug af magt.

Vågn op politikere!
Rapporten får flere interesseorganisationer til at kræve handling. De udviklingshæmmedes forening LEV efterlyser mere personale og et markant økonomisk løft. Formand Sytter Kristensen mener, at rapporten bør vække det politiske establishment på Københavns Rådhus:

»Det er nu, der skal ske en massiv indsats. Hvis ikke man får rettet op på alle områderne samtidig, både i forvaltning, ledelse og pædagogisk blandt medarbejderne lokalt, så vil det fortsat halte. Hvis man ikke tilføjer store ressourcer på det her område nu, så får man ikke løftet det.«

Landsforeningen for Socialpædagoger efterlyser også handling og penge fra Rådhuset:

»I vinters blev personalet på området kollektivt sat i en offentlig standret, hvor politikerne fralagde sig ansvaret. Nu står vi med en rapport, der meget tydeligt placerer en stor del af ansvaret hos politikerne og forvaltningen. Forvaltningen skal følge op på anbefalingerne, men det kræver, at politikerne afsætter de nødvendige midler til at løfte opgaven,« siger næstformand i LFS Ulla Baggesgaard.

Socialborgmester Mikkel Warming lover til gengæld, at han vil arbejde for flere midler til områder:

»Det er helt afgørende, at vi får flere penge til de daglige opgaver og ikke kun enkeltprojekter,« siger han.