Socialdemokratiets politiske ordfører får eftertragtet post

Socialdemokraten Jesper Petersen er udpeget som ny statsrevisor. Interesseorganisationen Transparency International kritiserer, at Folketinget udpeger Statsrevisorerne.

Jesper Petersen (S) skal udfylde posten som Statsrevisor og blandt andet gennemgå statens regnskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Den gyldne post som statsrevisor er nu blevet besat, efter den nylige ministerrokade gav den tidligere statsrevisor for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen (S), posten som ny udviklingsminister.

Posten er tilfaldet Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen (S).

Det oplyser Jesper Petersen selv til Berlingske.

Posten som statsrevisor er yderst eftertragtet, da den giver et årligt honorar på 27.255 kroner om måneden eller 327.060 kroner om året. Desuden er der formelt kun et enkelt møde om måneden.

Det er Folketinget, der udpeger statsrevisorerne, og det er ifølge formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olesen, kritisabelt. Det skriver han i et opslag på Twitter.

»Det er en uskik, at magtpartierne udpeger medlemmer af folketinget til posten som statsrevisor. Vederlaget er så stort, fordi det er en stor opgave. Burde være et reelt kontrolorgan og derfor uden for tingets medlemskreds,« skriver han.

Det er statsrevisorerne opgave at kontrollere, hvorvidt staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge på en effektiv, produktiv, sparsommelig og lovlig måde ved at gennemgå statens regnskaber. Det er dog Rigsrevisionen, der udfører hovedparten af revisionsarbejdet, mens Statsrevisorerne gennemgår det.

Jesper Petersen er er derudover medlem af Nationalbankens bestyrelse og repræsentantskab, hvilket giver et honorar på knap 60.000 kroner om året.

De fem andre statsrevisorer er Henrik Thorup (DF), formand, Klaus Frandsen (R), næstformand, Frank Aaen (EL), Britt Bager (V) og Mai Mercado (K).