Socialdemokratiet om regeringens friskole-forslag: »For lidt og for sent«

De Radikale advarer imod at stramme friskoletanken ihjel, mens Socialdemokratiet vil have endnu mere vidtgående stramninger.

De Radikale advarer imod at stramme friskoletanken ihjel, mens Socialdemokratiet vil have endnu mere vidtgående stramninger. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dan Jørgensen (S) er ikke videre imponeret.

Ifølge S-ordføreren er det »for lidt og for sent«, at regeringen og DF nu vil stramme grebet om de frie skoler efter en række sager om forholdene på muslimske friskoler.

»Måske regeringen ikke har forstået alvoren af det her problem. Eller også er de for splittede internt i blå blok til at gøre det, der ville virke,« lyder det fra Dan Jørgensen, efter at regeringen og DF har foreslået otte konkrete stramninger på friskoleområdet.

Dan Jørgensen henviser til Socialdemokratiets forslag om helt at fjerne tilskuddet til skoler med overvægt af tosprogede børn:

»Vi mener, at man bør gå meget mere hårdt til værks. Som udgangspunkt skal man slet ikke kunne få støtte til friskoler med mere end 50 procent elever med udenlandsk baggrund.«

De Radikales undervisningsordfører, Marianne Jelved, frygter, at stramningerne kan være med til at udvande den 150 år gamle danske tradition for frie skoler og frit skolevalg.

»Jeg er stærkt betænkelig over for alle de stramninger, der efterhånden er kommet på det område. De bygger meget ofte på, at man ikke vil acceptere, at alle har den samme frihed som en selv,« siger Marianne Jelved.

»En god julesang siger, at strammer du garnet, så kvæler du barnet. Vi kan ende i en situation, hvor det bliver en illusion, at vi har et frit skolevalg. Jeg har en bekymring for, om vi kommer til at stramme reglerne så meget, at vi reelt ikke længere har frie skoler,« siger Marianne Jelved.

I Socialistisk Folkeparti kan undervisningsordfører Jacob Mark imidlertid godt se fornuften i de otte forslag fra regeringen og Dansk Folkeparti.

»Overordnet set er jeg meget positiv over for de stramninger, man lægger op til. Der er den rigtige balance mellem at sikre, at vi passer godt på vores børn, og at der er et godt tilsyn, mens vi stadig værner om den friskoletradition, der er i Danmark,« siger han til Berlingske.

»Jeg har det grundlæggende sådan, at når vi bruger mere end tre mia. kroner på en friskolesektor, så skal vi også holde øje med, at pengene bliver brugt ordentligt«.