Socialdemokratiet kalder Pape og Samuelsen i samråd i angiveri-sagen

Socialdemokratiet kalder nu både justitsminister Søren Pape Poulsen og udenrigsminister Anders Samuelsen i lukket samråd i sagen om herboende dansk-tyrkere, der angiver danske statsborgere til de tyrkiske myndigheder.

Både undenrigsminister Anders Samulsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kaldes nu i samråd af Socialdemokratiet i angiveri-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Nu reagerer Socialdemokratiet på sagen om angiveri af dansk-tyrkere ved at kalde både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i lukket samråd »hurtigst muligt«.

Berlingske kunne søndag fortælle, at flere dansk-tyrkere har fået at vide, at de er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder. Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) var en af dem, der stod frem med sin historie. Nu fortæller han, at partiet vil kalde ministrene i lukket samråd.

»Vi har indkaldt både udenrigsministeren og justitsministeren, fordi det her er så alvorligt, at det ikke alene er nok med en snak med den tyrkiske ambassade på et diplomatisk niveau. Det kræver også, at justitsministeren forholder sig til, at der er herboende mennesker med tyrkisk baggrund, der stikker deres medborgere til et fremmed lands efterretningstjeneste,« siger Lars Aslan Rasmussen til Berlingske.

Anders Samuelsen tog sagen op søndag, da han indkaldte til møde med den tyrkiske ambassadør. Det kom der en pressemeddelse ud af, hvor beskeden fra Udenrigsministeriet var, at enhver form for opfordring fra de tyrkiske myndigheders til at få borgere i Danmark til at angive andre borgere, ville være uacceptabelt. Den tyrkiske ambassade forklarede, at den omtalte telefonlinie kun var tiltænkt »terrorismerelaterede sager«. Berlingske har ringet til linien og foregivet, at vi ville melde en Gülen-støtte. Der var beskeden, at »hvis de kommer til Tyrkiet, sker der dem noget« og, at »det er ligegyldigt, hvilket statsborgerskab personen har, når først han eller hun kommer til Tyrkiet«.

»Vi ser med stor alvor på, at danske statsborgere angives til Erdogans stikkerlinie. Det er helt uacceptabelt, at den slags metoder bliver brugt i et dansk retssamfund,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Det er straffelovens paragraf 108 om ulovlig efterretningsvirksomhed, der kan omfatte dem, der angiver folk, der bor i Danmark, til de tyrkiske myndigheder. Enhver tiltale efter den paragraf kræver grønt lys fra justitsministeren.

»For Socialdemokratiet er det vigtigt at komme til bunds i denne her sag og finde ud af, hvad regeringen har tænkt sig at gøre fremadrettet i forhold til at få stoppet det angiveri, som påviseligt finder sted,« siger Lars Aslan Rasmussen.