Socialdemokratiet gik til valg på udlændingestramninger – men 27 ud af 50 initiativer er aldrig blevet til noget

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Socialdemokratiet lovede en række stramninger på udlændingeområdet, men på et år mangler mange løfter stadig at blive indført. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Vi skal blandt andet forbi historien om, at mange forældre faktisk ikke er klar over, hvor meget deres børn drikker. De unges drrukkultur er især udbredt i to områder, og det får nu eksperter til at advare. Vi skal også runde det, som rektoren på CBS, kalder en »farlig« men nødvendig debat. Og så skal vi se på en af dansk politiks mest opsigtsvækkende sager – retssagen mod Morten Messerschmidt i Meld og Feld-sagen begynder nemlig i dag i retten i Lyngby.

Men allerførst skal vi lige runde de seneste coronanøgletal. De kommer her:

Er du i øvrigt mere i humør til at lytte, så kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så videre til dagens historier.

Eksperter advarer om unges festkultur i især Gentofte og København: Forældre ved ikke, hvad der foregår

Vi begynder hos Berlingske, hvor eksperter slår alarm over de unges festkultur – særligt i Gentofte og København.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at langt størstedelen af alle forældre tror, at deres børn drikker mindre alkohol end gennemsnittet. Men forældrenes opfattelse er langt fra virkeligheden, advarer eksperter nu.

For mens 76 procent af forældre tror, at deres børn drikker mindre alkohol end gennemsnittet, er det kun én procent, der tror, at de drikker mere end gennemsnittet.

Det overrasker ikke eksperterne, der blandt andet peger på, at forældre som regel ikke er klar over, hvad de unge laver, når de drikker.

Men særligt to områder skiller sig ud – nemlig Gentofte og København.

»Vi ser det også i Gentofte, hvor der bor mange ressourcestærke unge. De drikker rigtig meget. Det hænger sandsynligvis sammen med, at Gentofte ligger lige ved siden af uddannelsesbyen København, og derfor er de unge en del af festkulturen der,« forklarer Mads Uffe Pedersen, der er professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Det kan du læse mere om her.

Rektor blæser til opgør mod gratis SU og et »grotesk« uddannelsessystem

I dagens Berlingske kommer rektor på CBS, Nikolaj Malchow-Møller, med et budskab om, at »gentænke« måden vores uddannelsessystem fungerer på.

For CBS-rektoren er målet dét, han omtaler som det »læredygtige samfund«, hvor der er mulighed for uddannelse for alle uanset baggrund, alder eller sted i karrieren.

Han mener blandt andet, at det er nødvendigt at gentænke SU'ens rolle i uddannelsessystemet. Noget som han kalder for en »farlig«, men nødvendig debat at gå ind i.

CBS-rektoren peger på at omlægge SU på universiteternes kandidatuddannelser fra stipendier til lån, som senere i livet skal betales tilbage til staten. Kandidatuddannelsen er den typisk toårige overbygning på bacheloruddannelsen, hvor den studerende specialiserer sig i ét eller flere områder.

I stedet kan pengene fra uddannelsesstøtten bruges på mere og bedre undervisning lige fra folkeskolen til universitetet og på at udvikle mulighederne for videreuddannelse i arbejdslivet, mener han.

Det kan du læse mere om her

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

For seks år siden ramte en e-mail Ritzaus inbox. Nu møder en politisk stjerne sin skæbnestund

I dag begynder retssagen mod Morten Messerschmidt og hans tidligere assistent, Søren Peter Jensen. De er begge anklaget for svindel med EU-midler og dokumentfalaskeri.

Den opsigtsvækkende sag har taget myndighederne i EU og siden Bagmandspolitiet herhjemme at efterforske og undersøge, og nu begynder sagen altså at nærme sig sin afslutning.

Hvis du har glemt, hvad sagen handler om, så tager vi den lige igen:

Kort fortalt handler sagen om Dansk Folkepartis misbrug af midler gennem den EU-skeptiske paraplyorganisation Meld og den tilknyttede fond Feld, som Morten Messerschmidt i en periode var formand for. I 2014 og 2015 brugte DF store støttebeløb tildelt EU-partiet Meld på blandt andet at afholde sommergruppemøde, studieture til Bruxelles og en skonnerttur rundt i Danmark. Men støttemidler til EU-partier må ikke bruges på nationale partiaktiviteter, og derfor krævede Europa-Parlamentet i 2016, at Dansk Folkeparti skulle tilbagebetale en millionsum, hvilket partiet delvist indvilgede i.

I det ene punkt er Morten Messerschmidt tiltalt for have »afgivet urigtige eller vildledende oplysninger med forsæt til at opnå uberettiget udbetaling« af EU-midler for 98.835 kroner

Og i det andet, er Morten Messerschmidt og Søren Peter Jensen tiltalt for dokumentfalskneri ved at få Jeanie Nørhave, en DF-medarbejder, til at underskrive sig som »Chief of Staff and Administration« for Color Hotel, selvom »hun ikke var ansat som sådan og ikke var bemyndiget til at underskrive for hotellet«, som det hedder i anklageskriftet.

Der er foreløbig afsat syv retsdage til at afhøre de tiltalte og en lang række vidner.

Du kan læse hele artiklen om den opsigtsvækkende sag her.

Løftetjek: Sådan er det gået med Socialdemokratiets store strammerplan

Vi flyver videre til Jyllands-Posten, der har Socialdemokratiet ved det grønne bord. Udlændingeminister Mattias Tesfaye står skoleret overfor den politik, der er blevet lovet – og som er blevet enten indført – eller ikke indført det seneste år. Mange af dem, er aldrig blevet til noget.

Jyllands-Postens tjek af Socialdemokratiets udlændingepolitik viser, at regeringen har gennemført syv ekstra tiltag fra det socialdemokratiske valgoplæg sammenlignet med sidste år.

Seks tiltag er delvist gennemført – men 27 af 50 initiativer mangler stadig.

Blandt dem er mange af de løfter, som Socialdemokratiet har profileret sig på. Det gælder blandt andet løftet om, at der skulle etableres et modtagecenter i et land uden for EU, at der skulle fastsættes et loft over, hvor mange ikkevestlige indvandrere Danmark kan tage imod hvert år, og at udlændinge skal optjene ret til kontante ydelser.

Ifølge Mattias Tessfaye vil det se bedre ud næste år:

»Nu skal jeg passe på, hvad jeg siger. Men jeg tror faktisk, at når vi taler sammen næste år, så har vi enten realiseret punkt et om at flytte asylsagsbehandlingen ud af Europa – eller som alternativ kan vi fortælle lidt mere konkret, hvor det er, og hvordan det skal indrettes. Jeg håber på det første,« siger han til avisen.

Du kan læse artiklen her.

Forsøg skal nu afdække ulighed i kræftbehandling

Efter sommerferien skal 500 sårbare lungekræftpatienter medvirke i et forsøg, der skal undersøge, om ekstra støtte og træning kan forbedre deres overlevelse og livskvalitet.

Der er nemlig langt fra nok fokus på ulighed i kræftbehandling og forskning, der kan hjælpe de sårbare patienter, lyder det fra et forskningscenter og en ledende sygeplejerske på ontologisk afdeling ved Sygehus Lillebælt.

I Kristeligt Dagblad fortæller de, at de ved, at der er »mange danske lungekræftpatienter, der ikke får den optimale behandling«. Og det er ifølge leder af Dansk Forskningscenter for lighed i Kræft (COMPAS), ikke tilfældigt, hvem der får den optimale behandling. Patientens økonomiske, helbredsmæssige og sociale ressourcer kan blandt andet spille ind på, hvor godt man klarer sig.

»Det rammer nogle patientgrupper mere end andre,« lyder det fra Susanne Oksbjerg Dalton, leder i COMPAS.

Læs artiklen her.

Det sker i dag:

  • Markering af genforeningen i Flensborg: I anledning af 100 års jubilæet for den dansk-tyske afstemning og grænsedragningen, fejres mærkedagen med et års forsinkelse i år med sloganet »Moin Mojn – sammen over grænserne«.

  • England åbner for vaccinerede rejsende fra EU og USA: Fra i dag kan EU-borgere og borgere fra USA, der er fuldt vaccinerede, rejse ind i England uden at skulle i karantæne.

  • OL: Ved de Olympiske Lege i Tokyo deltager Viktor Axelsen i dag i finalen i herresingle i badminton. Han møder kinesiske Chen Long. Kampen spilles klokken 13.50 dansk tid.