Socialdemokraterne får ikke æren for tilbagetrækning fra Irak

Regeringen holder sig til Dansk Folkeparti, når der skal forhandles om tilbagetrækning fra Irak. Socialdemokraterne må tage »det sure med det søde« .

Socialdemokraterne kan godt glemme alt om at få æren, når og hvis tilbagetrækningen af danske soldater fra Irak indledes i løbet af året. Der bliver ikke noget nationalt kompromis om Irak i den afsluttende fase af den danske tilstedeværelse.

I hvert fald har regeringen ingen planer om at forhandle med Socialdemokraterne, når der skal ske reduktioner, eller når de danske soldaters mandat i Irak skal forhandles inden sommer, fastslår forsvarsminister Søren Gade (V). Regeringen vil holde sig til Dansk Folkeparti, når der skal ske ændringer i Irak, siger Søren Gade.

Dermed undsiger ministeren også den konservative udenrigsordfører, fhv. forbrugerminister Lars Barfoed (K), der forleden opfordrede regeringen til at genskabe den politiske enighed om Irak ved at gå i forhandling med Socialdemokraterne og ikke kun Dansk Folkeparti. Det er udenrigsminister Per Stig Møller (K), der står for forhandlingerne om mandatet til styrkerne i Irak, men ifølge Søren Gade forspildte Socialdemokraterne chancen for indflydelse, da de sammen med de Radikale sidste sommer afviste at forlænge Folketingets mandat til forsvaret.

»Regeringen er i løbende kontakt med Dansk Folkeparti, som har påtaget sig medansvaret for Irak. Hvis briterne i løbet af foråret foreslår ændringer af tilstedeværelsen i Irak, så er det klinkende klart, at det er Dansk Folkeparti og kun Dansk Folkeparti, vi taler med. Socialdemokraterne skal ikke komme og lade som om, de har æren for eventuelle reduktioner,« siger Søren Gade.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft er ikke overrasket over regeringens afvisning.

»Regeringen er bundet til masten af Dansk Folkeparti. Selv om den ville bredt samarbejde, får den ikke lov af Dansk Folkeparti, og det er synd for Danmark,« siger han.

Dansk Folkepartis ordfører, Søren Espersen, er tilfreds med meldingen fra Søren Gade.

»Vi havde ønsket, at både Socialdemokraterne og de Radikale havde været med bag mandatet. Men man må være med til det sure, hvis man også vil være med til det søde, når der nu måske er udsigt til en positiv udvikling i Irak.«

Venstres udenrigsordfører, Jens Hald Madsen, afviser, at han i lighed med den konservative Lars Barfoed skulle have opfordret regeringen til at forhandle med Socialdemokraterne. Ifølge Jens Hald Madsen skal Socialdemokraterne først inviteres til at være med, når regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige.