Socialdemokrater slår ring om Thorning

Fagbevægelsen og den socialdemokratiske ledelse er gået i kødet på hinanden, imens slår Helle Thornings sædvanlige kritikere i folketingsgruppen ring om formanden. Socialdemokraterne har æren for, at velfærd overhovedet er på dagsordenen, mener de.

Urimelig, forkert og i høj grad pressens skyld. Det mener en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer om kritikken af partiet for at være for usynlig i velfærdsdebatten, så nu slår de ring om deres formand Helle Thorning Schmidt, som de ellers ikke altid har været på god fod med. Dermed har Helle Thorning-Schmidt tilsyneladende fortsat held med at holde fløjkrigene i partiet nede på trods af de dårlige meningsmålinge, udsigten til endnu en omgang med Fogh som statsminister og ikke mindst fagbevægelsens kinddans med regeringen i trepartsaftalen.

Tidligere formand Svend Auken, der i det seneste formandsopgør i partiet var på den tabende Frank Jensens hold, mener, at kritikken er helt forfejlet.

»Ingen har som os sat velfærdsdagsordenen fra første færd. Da alle andre var uklare sagde Socialdemokratiet, at vi vælger velfærden. Vi prioriterer hensynet til det fælles og til velfærdsrettigheder over alt andet. Og kun den offensiv, vi har sat ind har tvunget Fogh ind i en række initiativer på velfærdsområdet,« siger Svend Auken.

Han mener, at partiets ledelse med Helle Thorning-Schmidt og Henrik Sass Larsen i spidsen har gjort det godt. Thorning med stor rejseaktivitet rundt i landet og Sass Larsen i frontlinjen som politisk ordfører. Og hvis det er svært at fåøje på Socialdemokraterne, så har medierne i høj grad en del af ansvaret.

»Medierne interesser sig stort set kun for, hvad der er flertal for. Og det er der jo ikke for oppositionens politik, og derfor nytter det ikke noget med oplæg efter oplæg. Diskussionen bliver alt for ofte domineret af Fogh og Dansk Folkeparti, og pressen er en flok dikkende lemminger,« lyder analysen fra Svend Auken.

Også Bjarne Laustsen, der i 2005 blev fyret for åben skærm som efterlønsordfører på syv sekunder af Helle Thorning-Schmidt, bakker i dag op. Han er enig med Svend Auken i, at pressen bærer sin del af skylden for, at Socialdemokraterne ikke kan komme igennem, og han afviser fuldstændig kritikken af Socialdemokraterne.

»Der er kommet massevis af udspil hen over foråret. Det er altså ikke fordi, butikken ikke bliver passet,« siger han.

Også Thomas Adelskov, der tilhører partiets venstrefløj og åbent kritiserede partiledelsen, da den sidste år fyrede den rutinerede Lone Møller som sundhedsordfører, bakker op.

»Jeg tror, spørgsmålet om synlighed ville blive rejst mod enhver socialdemokratisk leder. Det er noget I (pressen, red.) finder på, Nu er det sommer, og så skal I have noget at skrive om.«

Er det alene det, det handler om?

»Jeg synes, vi er synlige. Vi har meldt ud, at vi kommer med vores udspil efter sommer, og jeg synes i høj grad, det er vores skyld, at der er fokus på det her,« siger han.

Både hos de Radikale og hos udbryderne i Ny Alliance er lysten til at kommentere den socialdemokratiske strategi til at overse. Det er et internt socialdemokratisk spørgsmål, lyder det.

»Men det et svært at se, hvad der er det socialdemokratiske projekt, fordi de har valgt at kopiere regeringen på så mange områder,« siger Anders Samuelsen fra Ny Alliance. Han savner nytænkning.

Den radikale næstformand Morten Østergaard nøjes med at sige:

»Hvert parti må tale for sig selv og gøre, hvad de mener, der skal gøres og hvornår. Jeg er da sikker på, at Socialdemokraterne ikke kommer tomhændede, når vi skal til forhandlinger med regeringen om kvalitetsreformen.«