Socialdemokrater skaber flertal for obligatorisk lektiehjælp

Socialdemokraterne er parat med en del af deres kvalitetsreform: Lektiehjælp skal være en velfærdsrettighed, og da Lene Espersen (K) i weekenden ændede sit partis politik, er der nu flertal for hjælpen.

Socialdemokraterne løfter nu lidt af sløret for deres udgave af kvalitetsreformen, og det sker med en ny velfærdsrettighed.

Denne gang er det skolebørnene, hvor alle nu skal have ret til lektiehjælp i skole-fritidsordningen. Tre timer hver dag, skal en lærer stå til rådighed for børnmene. Det er allerede i dag tilfældet ti procent af stederne, og erfaringerne er så gode, at Socialdemokraterne nu vil videre.

»Gratis lektiehjælp bliver en del af vores kvalitetsreform. Læreren skal være der tre timer, og de erfaringer, man allerede har, er rigtig gode. Det er godt for alle børn, men selvfølgelig især for de svage, som måske ikke altid får så meget hjælp til lektierne derhjemme,« siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini.

Konservativ kovending
Forslaget kommer i kølvandet på justitsminister Lene Espersens (K) melding om, at folkeskolen har behov for en redningsplan. Alt for mange sender deres børn i privatskole, og tilbage sidder de dårlige elever. De skal hjælpes, mener Espersen, som i den forbindelse foreslog obligatorisk lektiehjælp.

Og med den konservative kovending er der nu pludselig flertal i Folketinget for lektiehjælp. For udover de Konservative og Socialdemokraterne, har forslaget også opbakning fra Dansk Folkeparti, og undervisningsminister Bertel Haarder efterlyser bare penge.

»Vi har forhandlet over hele foråret i Undervisningsministeriet, og her strandede forslaget om obligatorisk lektiehjælp på de Konservative. De ville ikke være med. Derfor er dette højest bemærkelsesværdigt,« konstaterer Christine Antorini, der kalder forløbet temmelig ejendommeligt, når de Konservative hele foråret var imod obligatiorisk lektiehjælp.

Antorini vil fremlægge sin finansiering, når Socialdemokraterne om kort tid kommer med sit forslag til finanslov.

Hos de Konservative forklarer Helle Sjelle ændringen således: »Der er elever, som ikke får så meget hjælp hjemmefra. Hvis vi skal have en fælles folkeskole, så må vi sørge for at gøre en ekstra indsats for de elever, som har brug for det. Man er nødt til at sørge for et kvalificeret tilbud over hele landet, så vi er glade for, at Socialdemokraterne også er inde på denne tankegang. Nu må vi så drøftre udformningen efter sommerferien,« siger Helle Sjelle.

Også Dansk Folkepartis Martin Henriksen bakker op:

»Det er meget sympatisk, og det kan vi godt gå ind for, men jeg synes bare ikke, at det er nok, når Lene Espersen taler om, at der er behov for en redningsplan for folkeskolen,« siger Henriksen, som mener, at Espersen overser de stærke elever og glemmer, at der bør skabes et stærkere værdigrundlag.

»Hvorfor har de ikke nogle kulturbærende initiativer med,« spørger Henriksen.

Lærerne støtter
Også Ole Hein Christensen, næstformand i Københavns Lærerforening, støtter lektiehjælp.

»Det er en glimrende ide, men vi er spændte på, om der nu også bliver fundet penge til det,« siger han.

SF mener, at de Konservative roder rundt i skolepolitikken. Espersen vil nemlig også have sprogstimulering af de tosprogede:

»Lene Espersen mener, at de svage elever trækker folkeskolen ned, og savner mere specialundervisning og mere sprogstimulering af de to tosprogede. Men det er jo rent hykleri. Med kommunalreform, skattestop og et stramt udgiftsloft for kommernes økonomi har hun selv været med til at skabe en situation, hvor mange kommuner netop skærer ned på specialundervisningen. Ligesom hun selv har været med til at afskaffe modermålsundervisningen, selvom mange eksperter finder den afgørende for sprogstimuleringen,« udtaler SFs uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge.