Socialdemokrater kræver ændret lægevagt efter dødsfald

Socialdemokraterne i Region Syddanmark vil have regionen til at overtage kontrollen med udskældt lægevagt. De praktiserende læger afviser at arbejde under sådanne rammer.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De praktiserende læger i Syddanmark skal ikke længere have ansvaret for regionens lægevagt. I stedet skal den varetages af Region Syddanmark selv, foreslår Socialdemokraterne ifølge Fyens Stiftstidende.

Forslaget kommer, efter regionens lægevagt har været under hård beskydning på grund af en patients død. 36-årige Regina Holmegaard døde i marts, efter en vagtlæge havde overset tydelige symptomer på en blodprop.

»Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi har ansvaret for patienterne, men at de praktiserende læger styrer ordningen,« siger Jørn Lehmann Petersen (S), næstformand i Sundhedssamordningsudvalget, til Fyens Stiftstidende.

Avisen har de seneste uger kortlagt, hvordan den pågældende læge, der overså Regina Holmegaards blodpropsymptomer, havde et stort antal vagter i lægevagten i tiden op til episoden, og at han endda forbrød sig mod reglerne om dobbeltvagter. Og det har gjort indtryk på Jørn Lehmann Petersen.

»Det er rystende, for hvordan har det så ikke kørt tidligere? Det er et system, der trænger til fornyelse,« siger udvalgsformanden.

Det er de praktiserende lægers organisation i Syddanmark, der har løftet opgaven hidtil, og organisationens formand, Birgitte Ries Møller, mener, at man har en »velfungerende lægevagt«. Hun afviser pure, at lægerne vil indgå i en konstellation, hvor det er regionen, der får ansvaret.

»Det står helt klart, at det bliver uden os,« siger formanden, adspurgt til udsigten til at arbejde i de nye rammer.

»Undersøgelser viser, at ingen praktiserende læger kan se sig selv arbejde i en offentlig styret lægevagt, hvor vi ikke fagligt har indflydelse på arbejdsgange og ikke har den fleksibilitet, der ligger i selv at tilrettelægge arbejdet,« siger Birgitte Ries Møller til Fyens Stiftstidende.

Hos Venstre-gruppen i regionen er man forbeholden ved at skulle overtage lægevagten og foreslår i stedet, at politikerne i stedet skal have øget indflydelse og blandt andet mulighed for at tage læger, som man ikke er tryg ved, ud af vagtordningen.