Socialdemokrater, homoseksuelle og Hizb ut-Tahrir: Her er listen af grupper, der har været forsøgt opløst

Med forbuddet mod Loyal to Familia banes også vejen til den første opløsningssag i nyere dansk historie. Det betyder dog ikke, at Rigsadvokaten ikke har set på mulighederne.

Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er officielt. Danmark forbyder banden Loyal to Familia.

Det er imidlertid ikke første gang, at anklagemyndigheden har sat kontroversielle »foreninger« i Danmark under lup. Men med dagens forbud, vil det dog være første gang, domstolene skal tage stilling til spørgsmålet siden 1920erne.

Mere specifikt bringer anklagemyndigheden Grundlovens paragraf 78, stk. 2 i spil, hvilket i grove træk handler om, at foreninger, som anvender vold, potentielt kan opløses ved dom.

Netop det, at bevise, at »foreningen« og ikke enkeltpersoner står bag, har også været det klassiske problem, hvor Rigsadvokaten ad flere omgange har sparket potentielle forbud mod henholdsvis rockergrupperne Hells Angels og Bandidos, samt den religiøse organisation Hizb ut-Tahrir til hjørne gennem det seneste årti.

Det betyder dog ikke, at det er aldrig er sket.

Her er en oversigt over foreningerne, som har været under luppen

1874 – Den Internationale Arbejderforening
Det første reelle forbud blev pålagt Den Internationale Arbejderforening i 1874, hvor domstolene kendte, at foreningens vedtægter var uforenelige med det virkelige mål.

Ifølge domstolene havde foreningen »søgt at organisere en Styrke, der kunde anvendes til en voldelig Kuldkastelse af den bestaaende Statsforfatning«. Sammenslutningen var grundlagt af socialisten Louis Pio og skulle senere blive en af grundstenene for Socialdemokratiet.

1924 – Nekkab
I 1920erne rejste statsadvokaten sag mod foreningen Nekkab, som primært bestod af artister og andre optrædende fra forlystelsesparken Bakken – hvilket afspejlede sig i navnet, som er »Bakken« stavet bagfra.

Endnu en gang lagde anklageren vægt på, at vedtægterne ikke udtrykte det sande formål, men derimod var at hverve homoseksuelle medlemmer. Retten lagde vægt på, at selv om det i sig selv ikke var ulovligt, var foreningen stadig aktiv i et ulovligt øjemed.

1998 – Hells Angels og Bandidos
Det krævede 16 måneder, en specialbevilling på 7,5 millioner kroner og en gennemgang af 45.000 dokumenter, men i 1998 kom Rigsadvokaten med en længe ventet vurdering: Der var ikke grundlag til for at indlede en forbudssag mod rockergrupperingerne Bandidos og Hells Angels.

2004 – Hizb ut-Tahrir
Det begyndte med løbesedler, som opfordrede til drab på jøder. I 2002 blev Rigsadvokaten anmodet om at undersøge mulighederne for en opløsningssag mod den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, men da vurderingen lå klar i januar 2004, var konklusionen imidlertid den samme som ved rockergrupperingerne seks år tidligere.

Der var ikke var tilstrækkeligt grundlag for at indlede en sag efter grundlovsbrud. Siden har foreningen gentaget opfordringen.

2010 – Hells Angels
Som en udløber af bandekonflikten i slut-nullerne, blev Rigsadvokaten og Rigspolitiet bedt om at udfærdige en samlet udtalelse. Hovedformålet var at give en vurdering af, hvorvidt de involverede parter – herunder Hells Angels og støttegrupperingen AK81 – kunne opløses.

Som ved den første udredning i 1998 var der »betydelig tvivl« om, hvorvidt der kunne samles tilstrækkeligt materiale til at føre til et forbud.

2018 – Loyal to Familia
Politiet pålægger et forbud mod bandegrupperingen Loyal to Familia 4. september. Påbuddet er med øjeblikkelig kraft og betyder, at det er strafbart at bære alle bandens kendetegn, som eksempelvis »trøjer, kasketter og lignende«.

»Anklagemyndigheden i Københavns Politi har vurderet, at LTF er en forening, som har en voldelig og kriminel adfærd af så grov karakter, at der straks bør gribes ind med et administrativt forbud. Dette midlertidige forbud gælder, indtil opløsningssagen er behandlet ved domstolene,« sagde Ida Sørensen, chefanklager i Københavns Politi, i en pressemeddelelse.