Socialdemokrat peger på Gade i lækagesagen

Søren Gades rolle i lækagesagen er atter kommet på banen, efter at flere medier kæder ham sammen med lækken.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne sår nu tvivl om Søren Gades (V) uskyld i den omstridte lækagesag, som hidtil hovedsageligt har drejet sig om hans tidligere spindoktor Jacob Winther.

På baggrund af den lydfil, som Ekstra Bladet tirsdag offentliggjorde, skriver flere medier således, at den tidligere forsvarsminister kan have været med til at lække oplysninger om danske soldaters udsendelse til Irak til TV2-journalisten Rasmus Tantholdt.

I lydfilen, som er en optagelse mellem Rasmus Tantholdt og tidligere journalist på DR Nils Giversen, fortæller Tantholdt, at han har fået informationen om udsendelsen blandt andet under en bestemt flyvetur.

Ifølge flere medier kan der være tale om en flyvetur hjem fra Irak i april 2007, hvor en dansk delegation sammen med daværende forsvarsminister Søren Gade havde besøgt den danske lejr.

I samtalen svarer Tantholdt på et spørgsmål fra Giversen, der undrer sig over, hvorfor Tantholdt har fået oplysningerne på det tidspunkt, hvor han fik dem:

- Ja, fuldstændigt. Det var helt åndssvagt. Jeg tror, det var for at vise handlekraft. Det var fuldstændig åndssvagt af ham. Han var muligvis også lidt småstiv. Vi havde siddet i flyveren og har fået lidt og sådan noget, siger Tantholdt.

Men ifølge flere medier var Jacob Winther slet ikke med på flyveturen, og de oplysninger kan trække Søren Gade ind i sagen, siger socialdemokraten John Dyrby Paulsen til Politiken.

- Hvem er det, som Tantholdt taler om, der er halvstiv, og hvad er det, han har fået at vide af vedkommende? Når man ved, at Jacob Winther ikke var med på den her tur, hvem har så bedt Jacob Winther ringe til Tantholdt? Noget kunne godt pege i retning af Søren Gade, siger John Dyrby Paulsen til avisen.

Gades rolle renser dog ikke Jacob Winther helt, skriver både B.T og Politiken.

Således bliver oplysningen om udsendelsen af soldaterne senere bekræftet af Jacob Winther, der ringer Tantholdt op, skriver de.

/ritzau/