Socialdemokrat med tryk på social

Forleden præsenterede Socialdemokraterne deres bud på en velfærdspolitik. Hovedarkitekten bag udspillet er Nick Hækkerup, borgmester i Hillerød, næstformand for partiet og næsten sikker på at komme i Folketinget ved næste valg.

Nick Hækkerup styrer mod Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Han er tredje generation i det politiske Hækkerup-dynasti og han kender som få vilkårene i dansk politik. Alligevel gør det lidt ondt på den 39-årige Nick Hækkerup, at hans hjertebarn, partiets velfærdsudspil, der blev præsenteret i denne uge i den grad er blevet hudflettet.

»Men sådan er spillet, og jeg kan godt forstå at borgmestre, regionspolitikere og andre i den praktiske hverdag er skeptiske, når de får udspillet beskrevet i den form, som pressen nødvendigvis må præsentere det på.

Men mandag, på et møde for socialdemokratiske borgmestre og udvalgsformænd, starter vi en proces, hvor vi orienterer i dybden om de forskellige dele af forslaget. Og der er mange småelementer, f.eks. hele afsnittet om det frivillige arbejde, der slet ikke er blevet omtalt,« siger Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup er cand. jur. og ph.d. i retsvidenskab med EU som speciale, men er altså som formand for det udvalg om den offentlige sektor og velfærden, Socialdemokraterne nedsatte for et år siden, hovedarkitekten bag kataloget med de 29 rettigheder på social-, sundheds- og folkeskoleområdet, som danskerne skal kunne påberåbe sig engang midt i næste årti.

Selv om han ikke ønsker at betegne det som sit politiske svendestykke - men dog den hidtil største politiske opgave - er han nok inderst inde klar over, at han måtte skrue ned for sine fremtidige poltiske ambitioner, hvis han havde tabt terrinen på gulvet.

Og næste ambition er en plads på Christiansborg, hvor hans farfar Per Hækkerup var bl.a. udenrigsminister og dennes bror Hans Hækkerup var justits- og indenrigsminister, hvor farmoderen Grethe Hækkerup var næstformand i Folketingets præsidium og onkel Hans Hækkerup forsvarsminister. Nicks far Klaus Hækkerup og svigerinde Karen Hækkerup er stadig medlemmer af Folketinget, hvilket lillebroderen Ole Hækkerup også har været - alle for det samme parti.

Nick Hækkerup har ingen særlige præferencer, når det gælder arbejdsopgaver på Christansborg.

»I første omgang er målet at blive valgt og derefter at lære håndværket, men jeg håber selvfølgelig ikke, at jeg skal sidde alt for længe i grebningen,« siger han beskedent.

Det behøver han ifølge politiske iagttagere heller ikke at være bange for. Han betegnes som en fremragende politisk begavelse, også blandt politiske modstandere, og bliver spået en stor karriere på Christiansborg.