Socialdemokrat kritiserer skarpt, at hovedstadsområdet ikke får lov at genåbne som resten af landet: »Det giver ikke mening«

Der er plads til mere genåbning i københavnsområdet, mener regionsrådsformand Sofie Hæstorp Andersen (S), der kommer med skarp kritik af den seneste genåbningsaftale, som hendes eget parti på Christiansborg har indgået.

Formand for Region Hovedstaden og overborgmesterkandidat i København Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at hovedstadsområdets børn og unge bliver ladt i stikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hovedstadsområdet har ikke fået lov til at genåbne i samme takt som andre landsdele.

Det stod klart, efter at et flertal i Folketinget natten til fredag kunne fremlægge en aftale om at fremrykke genåbningen af Danmark.

Men planerne vækker undren hos Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionrådsformand for Region Hovedstaden og kandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune. Hun mener, at man lader hovedstadsområdets børn og unge i stikken med den geografisk differentierede tilgang.

»Det giver ikke mening, at man udsætter genåbningen for rigtig mange unge mennesker, som har behov for at komme tilbage til deres uddannelsesinstitutioner, fordi man skærer hele hovedstadsområdet over én kam«, siger hun ifølge Politiken.

Genåbningen betyder, at der er grønt lys for, at flere kan møde op på uddannelsesinstitutionerne. Ifølge aftalen kan 80 procent af afgangseleverne i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser møde op, og alle kan møde op på erhvervsuddannelserne. Men genåbningen gælder landsdelene Nordjylland, Østjylland, Vestjylland, Sydjylland, Fyn, Vest- og Sydsjælland, fordi de ifølge aftalen »er kendetegnet ved et lavere smitteniveau end landsdelene i hovedstadsområdet«.

I Ishøj Kommune er smitten faldende, og kommunen har kun i to dage haft en testkorrigeret incidens på under 200 nye smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge. En kommune skal ligge syv dage under grænsen, før skoler og andre må genåbne.

Sophie Hæstorp erkender, at nogle kommuner i hovedstadsområdet har for høje smittetal, men hun mener alligevel ifølge Politiken, at hovedstadsområdet burde have været en del af den aftale om genåbning, der træder i kraft 21. april.

Hun frygter samtidig, at hovedstadsområdet kan få frataget vacciner, som man ellers har regnet med. I hovedstadsområdet har man en meget lille andel af ældre i forhold til andre kommuner. Derfor er de aldersgrupper, man er i gang med at vaccinere, yngre end i andre kommuner.

Regionsrådsformanden langer desuden ud efter den automatiske nedlukningsmodel, der indebærer, at sogne og kommuner bliver påbudt at lukke uddannelsesinstitutioner, hvis smittetallene stiger over et vist niveau.

Som Berlingske har beskrevet, er Gefion Gymnasium og Sølvgades Skole lukket ned, selv om ingen elever eller ansatte, så vidt vides, er smittede. Årsagen er, at uddannelsesinstitutionerne ligger i Sankt Pauls Sogn, som har høje smittetal.

Regionsrådsformanden opfordrer i stedet til, at man i højere grad ser på den konkrete skole og desuden styrker smitteopsporingen.

Hendes pointe er, at det går langt bedre end i december, hvor regeringen lukkede landet ned. Hun mener, at flertallet i Folketinget overser, at antallet af indlagte er faldet markant siden nytår.

De seneste tal viser, at antallet af indlagte med covid-19 er på 185 personer. Til sammenligning toppede antallet 4. januar med 964 indlagte.

Flere partier har fredag meldt ud, at man vil ændre den omdiskuterede nedlukningsmodel.

Læs Politikens interview med Sophie Hæstorp Andersen her.

Læs den politiske aftale her.