Socialborgmester kæmper for sit politiske liv

Kritikken hagler ned over Københavns socialborgmester, Mikkel Warming, som allerede i april 2007 modtog en mail om problemer på bostedet Tokanten. Der er lagt op til kritik af de ansvarlige chefer i forvaltningen.

»Jeg er rystet over de ting, som i øvrigt er kommet frem i Berlingske Tidende. De er nye i forhold til de informationer, jeg har haft tidligere. Derfor bliver der straks igangsat en undersøgelse, og lederen suspenderes.« Mikkel Warming (Enh.), borgmester for Socialforvaltningen i Københavns Kommune, til Berlingske Tidende i mandags. Fold sammen
Læs mere

Hvem bærer ansvaret for, at otte udviklingshæmmede beboere på bostedet Tokanten blev ladt i stikken? Selv efter at en medarbejder gik til Københavns Kommunes øverste politiske ansvarlige for socialområdet, socialborgmester Mikkel Warming (Enh.), i april 2007 og fortalte om manglende indberetninger af magtanvendelser? Mikkel Warming selv? Forvaltningens ansvarlige chefer? Ingen?

Det er spørgsmålet, når socialudvalget under Københavns Kommune mødes helt ekstraordinært i morgen for at drøfte konsekvenserne af skandalen om den massive brug af magt og medicin på bostedet Tokanten.

I går opfordrede SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkaparti ifølge Ritzaus Bureau Mikkel Warming til at »revurdere sin position« forud for mødet.

Det sker, efter at Berlingske Tidende i går dokumenterede, at Mikkel Warming blev direkte informeret om de aldrig indberettede magt-anvendelser på Tokanten allerede i en mail fra 24. april 2007.

Alligevel fik de pårørende først for 14 dage siden information om de manglende indberetninger. Først søndag blev forstanderen fritaget for tjeneste, og først i morgen samles socialudvalget i sagen.

Et notat udfærdiget af Socialforvaltningens adm. direktør, Anette Laigaard, blev i går aftes sendt til socialudvalgets medlemmer. Her understreger direktøren, at sagen først bliver så alvorlig, at borgmester Mikkel Warming har pligt til at orientere udvalget, da sagens fulde omfang står klart – altså da Berlingske Søndag udkommer 16. december.

Derimod har forvaltningen svigtet, skriver Anette Laigaard.

»Det er min vurdering, at Socialforvaltningen ikke har handlet hurtigt nok i denne sag. Det må aldrig blive anvendt praksis, at sagen skal i pressen, før der ageres. Jeg vurderer i øjeblikket, om der er grundlag for at rejse kritik over for de ansvarlige chefer i centralforvaltningen, ligesom der vil blive taget nogle organisatoriske konsekvenser med henblik på at imødegå tilsvarende sager fremover,« skriver hun.

»Ynkelig håndtering«
Dermed er der lagt op til, at embedsmændene tager skraldet i sagen forud for mødet i morgen.

Det er præcis, hvad Mikkel Warming i går kom under beskydning for, da han over for Politiken.dk erklærede, at han har »det overordnede politiske ansvar«, men desuden understregede, at han er »lige så forundret og kritisk over for denne sagsbehandling som de øvrige politikere, der har rejst kritik af sagen«.

»Jeg synes simpelthen, sagsbehandlingen i Socialforvaltningen har været alt for langsom,« erklærede han.

Professor Tim Knudsen fra Københavns Universitet opfordrer socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) til selv at påtage sig det udelte ansvar for Københavns Kommunes sendrægtige reaktion, da en medarbejder på bostedet Tokanten helt tilbage i april 2007 skrev direkte til Mikkel Warming om manglende indberetning af magtanvendelser over for otte udviklingshæmmede beboere uden sprog.

»På rådhuset har man ikke reageret hurtigt nok. Det er en rigtig dårlig sag for Mikkel Warming, som gør sagen værre for sig selv ved at tørre den af på nogle embedsmænd. Det er abekastning.«

DJØF raser i en kommentar fra de offentliges chefers formand, Per Hansen, som kalder Warmings håndtering for »ynkelig«.

Mikkel Warming selv præciserer, at han står ved sit politiske ansvar:

»Som jeg sagde i Berlingske Tidende, påtager jeg mig det fulde overordnede politiske ansvar. Det hersker der ingen tvivl om. Men jeg forbeholder mig retten til at konstatere, at sagsbehandlingen i Socialforvaltningen har været for langsom, ligesom en række andre politikere har gjort. Det er også at vise ansvar at pege på, hvad der skal arbejdes videre med.«