Snyder du dig selv? Her er de overraskende ting du kan få fradrag for

Der kan være mange penge at spare - ved du hvad du kan få fradrag for? Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årsopgørelsen ligger allerede klar og venter på dig. Har du sat dig ind i alle de fradrag, der kan spare dig for nogle skattekroner? Hvis ikke, er du langt fra alene.

En del fradrag bliver efterhånden automatisk indberettet til Skat, men hvis du vil være sikker på ikke at snyde dig selv, skal du både kende de fradrag, du kan være berettiget til og huske at tjekke din forskudsopgørelse og årsopgørelse.

De fradrag, som fleste danskere er berettiget til, er befordringsfradrag - altså kørselsfradrag - og fradrag for renteudgifter, a-kasse og fagforening, fortæller Brian Stjernholm, der er privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.

Men der findes en lang række andre fradrag, du skal huske at indberette. Et af de steder, der kan være penge at hente, er ved servicefradraget.

Skat oplyser til Ritzau Fokus, at man ved at benytte Fradragsvejlederen på Skat.dk, kan få et godt overblik over, om der er fradrag, man kan være berettiget til. Fradragsvejlederen findes på Skats hjemmeside under fanen Borger - Fradrag - Fradragsvejleder.

- Et sted, der kan gemme sig nogle fradrag, som folk ikke er opmærksomme på, er under servicefradrag. Der er jo masser af mennesker, der får pudset vinduer eller betaler for rengøring. Hvis man betaler for børnepasning og babysitning i hjemmet, er det også fradragsberettiget. Det er nok ikke alle, der ved det, siger Brian Stjernholm.

Ordningen for fradraget for 2016 og 2017 betyder, at der gives fradrag på op til 6.000 kroner per person for serviceydelser i hjemmet. Håndværksydelser giver fradrag på op til 12.000 kroner.

Du kan også få fradrag for donationer til velgørende formål for op til 15.600 kroner. Hvis du giver foreningen dit cpr-nummer, indberettes det automatisk. Og så er der en række grønne tiltag, som er fradragsberettigede.

- Der er fradrag for at få lavet ladestik til elbil ved boligen. Der er fradrag for energirenovering, men der er faktisk også fradrag for selve energirådgivningen, siger rådgiver Brian Stjernholm.

Der er også fradrag at hente i den kategori, der kaldes øvrige lønmodtagerudgifter. Har du haft udgifter i forbindelse med ting, der er nødvendige for dit arbejde, eller som er nødvendige for at vedligeholde din faglige uddannelse, kan du nemlig være berettiget til fradrag.

Det gælder for eksempel, hvis du som privatperson har brugt penge på en computer, som du også bruger til erhverv, hvis du har brugt din private telefon til mange samtaler i erhvervsmæssig sammenhæng, eller hvis du har købt faglitteratur, som er nødvendig for at varetage dit arbejde.

Fradrag, som private kan være berettiget til:

- Befordringsfradrag (kørsel).

- Fradrag for småfornødenheder.

- Rejseudgifter.

- Velgørende formål.

- Renter - også ved private lån.

- Gebyrer.

- Håndværkerfradrag.

- Servicefradrag.

- Arbejdsværelse i hjemmet, hvis rummet ikke længere kan bruges som almindeligt opholdsrum.

- Kursusudgifter (som ikke er grund- eller videreuddannelse), hvis formål er at vedligeholde din faglige uddannelse.

- Samtaleudgifter, hvis du har ringet af erhvervsmæssige årsager i et vist omfang.

- It-udstyr, hvis det er et nødvendigt arbejdsredskab, som du bruger til erhverv. Så kan du afskrive på prisen.

- Faglitteratur, som har været nødvendig for, at du har kunnet varetage dit arbejde.

- I nogle tilfælde kan der være fradrag for arbejdstøj eller uniform.

- A-kasse og fagforening.

Kilder: Skat.dk, Brian Stjernholm fra Uvildige.dk

/ritzau/FOKUS