Snowden: »Danskerne burde begynde at stille nogle alvorlige spørgsmål«

Den danske regerings konsekvente afvisning af »ulovlig overvågning« af danskerne er ifølge den eftersøgte whistleblower Edward Snowden »vildledende ordspil«.

Foto: The Guardian
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere efterretningsmedarbejder Edward Snowden forholder sig nu for første gang direkte til den danske regerings håndtering af påstandene om overvågning. Det skriver dagbladet Information.

I et interview med Edward Snowden, som den danske aktivist Peter Kofod har lavet over nettet, og som er publiceret på bloggen denfri.dk, kritiserer Snowden, at den danske regering indtil videre har afvist at undersøge NSAs overvågning nærmere.

Regeringen har gentagne gange sagt, at man ikke har »grundlag til at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser.«

Til det siger Edward Snowden:

»Jeg tror, at fornuftige mennesker er enige om, at de myndighedspersoner, som laver vildledende ordspil, ikke gør offentligheden en tjeneste. Virkeligheden er, at når du spørger, hvorvidt de spionerer imod dig, kan du ikke bare tage svar fra NSA, GCHQ eller nogen anden efterretningstjeneste for pålydende. Især ikke, når der er overvældende beviser for, at de rent faktisk gør det,« siger han og henviser til Tyskland.

Den tyske indenrigsminister sagde først, at NSA havde forsikret ham om, at de »følger tysk lov i Tyskland«, og at de ikke spionerer mod tyske interesser. Måneden efter afslørede journalister, at NSA har spioneret mod tyske interesser og blandt andet aflyttet den tyske kansler Angela Merkels mobiltelefon.

»Danskerne burde begynde at stille nogle alvorlige spørgsmål, når deres regering tilsyneladende gør det samme som den tyske. Skal de virkelig løbe an på, at journalister udfører et efterforskningsarbejde, som regeringen burde tage sig af? Og stiller medierne de rigtige spørgsmål til regeringen,« spørger Snowden.

»Det spørgsmål, som offentligheden må tage stilling til, er ikke hvorvidt masseovervågning teknisk set er lovligt ifølge et bestemt lands love, men hvordan vi beskytter vores rettigheder over for alle andre lande i verden,« siger Snowden, der opholder sig i Rusland, hvor han har fået et års asyl.

Information har kontaktet Snowdens advokat Ben Wizner, som bekræfter, at udtalelserne i interviewet kommer fra Edward Snowden.