Snotnæserne er skævt fordelt

En million danskere lider af allergi. Men en vaccination mod allergi, som kan gøre livet mere tåleligt for mange, har massiv social slagside, viser undersøgelse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er højsæson for allergi med rindende øjne og løbende næser. Det er skidt nyt for mange - især uden en universitetsuddannelse.

For er du hårdt ramt af græspollen- eller husstøvmideallergi, men uddannet akademiker, så er din chance 29 gange større for at blive vaccineret, end hvis du ingen uddannelse har.

Det er en af konklusionerne i en undersøgelse fra seniorforsker Karin Dam Petersen, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland.

- At det er uddannelsen og ikke indtægten, der er afgørende for, om du bliver vaccineret, kan skyldes flere ting: Både at veluddannede ikke vil finde sig i tilbagevendende gener fra for eksempel pollenallergi, og at de er vant til at opsøge information, siger Karin Dam Petersen og tilføjer:

- Samtidig er de formentlig bedre til at overbevise lægen om, at de skal have en henvisning til speciallæge.

Undersøgelsen viser samtidig, at allergi er en massivt underbehandlet folkesygdom.

Omkring en million danskere lider af allergi i svær eller mindre grad. Selvom langtfra alle skal vaccineres, så kunne rigtigt mange ifølge Karin Dam Petersen få et betydeligt bedre liv med en beskeden indsats.

Mange danskere lider i perioder slemt under allergien, der også koster samfundet mange sygedage og nedsat produktivitet.

- Kun 0,1 procent af landets græspollenallergiker bliver eksempelvis vaccineret. Og selv om vaccinen formentlig primært vil gavne de hårdest ramte, så ville mange flere have stor gavn af et speciallægebesøg og en rigtig diagnose i stedet for selv at gå og rode med tilfældig håndkøbsmedicin, siger Karin Dam Petersen.

/ritzau/