Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Voldsom snorken, også kaldet søvnapnø, koster hvert år det danske samfund mellem fire og seks milliarder kroner. Det skriver Søndagsavisen.
Mennesker, der lider af søvnapnø, får smadret deres søvn nat efter nat og har svært ved at fungere i hverdagen. Dermed giver sygdommen blandt andet store udgifter til medicin, tabt arbejdsfortjeneste og overførselsindkomster. Desuden har den voldsomme snorken store konsekvenser for partneren, der også får sin søvn spoleret, og regner man alle de tab og udgifter sammen, når man det høje beløb. Det viser beregningerne, der er foretaget af professor Poul Jennum Jørgensen på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Sygehus.
Og at søvnapnø er en milliardudgift for det danske samfund kommer ikke bag på Dansk Søvnapnø Forening. Her håber man, at beregningerne med de voldsomme omkostninger kan sætte større fokus på problemet.
»Det er vigtigt, at lægerne kender til symptomerne, så patienterne ikke går længe med en sygdom, der er dyr at have og samtidig er nedbrydende for helbredet,« siger foreningens formand Ellinor Wolff til Søndagsavisen.
Ét er selve generne ved snorken for partneren samt den dårlige nattesøvn. Men der kan være meget mere alvorlige konsekvenser forbundet med lidelsen.
»Der er en masse uheldige følgesygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og blodpropper i hjernen, hvis søvnapnø ikke behandles.«
Omkring 40.000 danskere er i behandling for søvnapnø, men eksperter vurderer, at op til fem gange så mange lider af sygdommen. Danske Regioner har ansvaret for behandlingen, og her har man for nylig udgivet en rapport om området, hvor man anbefaler, at der laves nationale kliniske retningslinjer for udredning, diagnostik og behandling af søvnapnø. I øvrigt fortæller 74 procent af de praktiserende læger, at de kun har begrænset kendskab til sygdommen.
Danske Regioner er ikke tilfreds med behandlingen, som den er i dag. Derfor er søvnapnø netop kommet med i deres økonomiaftale som et af de områder, der skal laves kliniske retningslinjer for i det kommende år.
BNB