Snevejr over hele landet: Sådan påvirkes trafikken

Der kan falde op til 15 centimeter sne lokalt i løbet af fredag morgen og formiddag. Foreløbigt ruller trafikken stille og roligt over hele landet, men også sjap og slud vil kunne drille i løbet af dagen, advarer Vejdirektoratet.

Foto: Henning Bagger. Sne og trafik i Aalborg området fredag morgen d. 8. januar 2016. Den varslede snestorm er nu afblæst af DMI. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

10-15 centimeter.

Så meget sne vil der ifølge Danmarks Meteologiske Institut, DMI, falde på Fyn og Sydsjælland i løbet af morgen- og formiddagstimerne fredag. Dermed bliver den sydøstlige del af landet det område, hvor årets første nationale snevejr rammer hårdest.

»Sneen vil blive ved med at falde tre-fire timer endnu med kraftig snevejr over den sydøst og østlige del af landet, men derefter bliver det mere spredt,« siger vagtchef hos DMI Dan Nilsvall og uddyber:

»Det er en våd og fugtig sne, som hurtigt vil forsvinde, men den vil helt sikkert skabe problemer i trafikken i løbet af det kommende døgn. Især i morgen og formiddagstimerne skal man passe på,« siger han.

Sjap og slud kan give glat føre

Spørger man hos Vejdirektoratet har bilisterne dog indtil videre kørt efter forholdene.

»På trods af, at vi har haft en del nedbør, der er faldet som både sne, slud og sjap, så kører trafikken rigtig fint her til morgen. Vi har været forskånet for de helt store problemer,« siger vagtchef Pia Richter-Pedersen, der understreger, at man også bør være særligt opmærksom, hvis der ikke er tale om decideret sne.

»Sjap og slud, som vi især ser på det nordlige Sjælland, kan være ligeså glat som sne, så derfor skal man også der passe på,« siger hun.

Vejdirektoratet har ikke haft større hændelser, siden et trafikuheld i nat lukkede Farøbroen i nogle timer. Der er dog ryddet op, og trafikken glider igen over broen.

»Jeg vil gerne rose trafikanterne i dag. De kører rigtig pænt og efter forholdene,« siger Pia Richter-Pedersen.

Hos Falck har man indkaldt ekstra mandskab for at være på forkant med snevejret, men heller ikke her er der meldinger om, at sneen skaber problemer. Der er ikke mere at lave end på en normal vintermorgen, lyder vurderingen.

Nyt snevejr på vej

Fredagens snevejr skyldes et lavtryk, som i øjeblikket passerer den sydlige del af landet og hiver kulde med sig fra det kolde Sibirien. Tidligere på ugen advarede DMI om, at lavtrykket kunne udvikle sig til en decideret snestorm, men det varsel måtte instituttet afblæse igen.

I første omgang bliver det dagens snefald en kortvarig fornøjelse, for sneen vil allerede i løbet af fredagen smelte flere steder i landet, og DMI forventer derfor opholdsvejr i det meste af landet i løbet af eftermiddagen. Det er allerede tilfældet flere steder i Sønderjylland, hvor sneen er gået over i regn.

»Op ad dagen vil vi få mildere temperaturer i det meste af landet, så sneen næsten vil forsvinde i den sydligste del af landet - på det sydlige Fyn, Lolland, Langeland og Falster – mens sneen vil blive liggende længere mod nord,« siger Dan Nilsvall fra DMI.

Men selvom dagens snevejr bliver en kortvarig fornøjelse, er der ikke grund til at pakke skiundertøjet og kælken helt væk. For allerede natten til lørdag rammer næste snevejr Danmark. Det er et nyt lavtryk, som skal passere, og som giver sne til det meste af landet, og det er ifølge DMIs prognoser kun den sydøstlige del af landet, der får opholdsvejr i løbet af natten. Lørdag eftermiddag og aften vil der dog være opholdsvejr i det meste af landet igen, og resten af weekenden og begyndelsen af næste uge bliver præget af plusgrader.