Snart står sælerne for skud

For efter fire årtiers fredning bliver de storøjede pattedyr formentlig atter jaget vildt. Svenskerne samt lempeligere regler for danske jægere skal nedbringe bestanden af de storspisende sæler.

»Der er et stort behov for at hjælpe fiskerne, for sælbestanden er stor, og skaderne, sælerne forvolder, er så omfattende, at vi skal have gjort noget ved problemet,« siger miljøminister Eva Kjer Hansen (V).  Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke længere unormalt at møde sæler på de danske strande og frit svømmende ude i farvandene. Fremover kan man så muligvis også opleve, at de bliver skudt. For efter fire årtiers fredning bliver de storøjede pattedyr formentlig atter jaget vildt.

»Der er et stort behov for at hjælpe fiskerne, for sælbestanden er stor, og skaderne, sælerne forvolder, er så omfattende, at vi skal have gjort noget ved problemet,« siger miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

Den samlede bestand af gråsæl i Østersøen inklusiv den Botniske Bugt er vokset fra omkring 2.000 dyr i slutningen af 70erne til op mod 50.000 dyr i 2014. Samtidig er bestanden af den sølvplettede sæl steget fra omkring 2.000 til nu over 18.000. Rovdyrene sætter gennemsnitligt fire kilo fisk til livs om dagen – blandt dem en række fiskearter, som er levebrød for landets fiskere, fremgik det af en rapport fra DTU Aqua fra september i år. Eksempelvis består anslået 17 procent af kosten for spættede sæler i Kattegat-Skagerrak-området af spisefisken torsk.

Gennem de senere år er adskillige enkeltsager beskrevet i medierne. Senest i går, hvor Politiken interviewede fiskeren Henrik Dahl Frithiof. På fire dage angreb sæler hans laksefangst og åd fisk til en værdi af 30.000 kroner.

De seneste to år har Naturstyrelsen forsøgt at regulere sælbestanden, men jægernes beføjelser til at skyde sæler har været særdeles restriktive – muligvis på grund af frygten for negative reaktioner. Faktisk kan Eva Kjer Hansen kun erindre én vellykket sæl-afskydning.

»Når vi nu har besluttet os for at regulere sælerne, så skal vi sørge for, at det rent faktisk kan lade sig gøre. Dette har ikke været tilfældet de senere år. Sæler er hurtige og svære at få ram på, og derfor skal jægerne have bedre forhold. For eksempel skal vi kigge på restriktionen om, at jagten skal foregå helt tæt på de steder, hvor fiskerne har problemer,« siger ministeren.

Jægerne er klar til opgaven

Eva Kjer Hansen er beredt på, at der vil komme reaktioner fra organisationer, politiske modstandere og på de sociale medier, når jagten på de store pattedyr intensiveres.

»Det gør der uden tvivl. Men det er så åbenlyst, at sælerne i mange større områder skaber problemer, at de fleste vil have forståelse for jagten. Når det så er sagt, handler det selvfølgelig om at finde den rette balance, for sælen er et dejligt dyr, som vi fortsat gerne vil have i Danmark – bare i det rette antal,« siger ministeren.

Heller ikke formanden for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, tvivler på, at der kommer reaktioner, når skuddene begynder at lyde i de danske farvande. Igen på grund af sælens nuttede ydre.

»Det er vigtigt at forstå, at sæler er en del af vores natur og ikke noget, der kommer ud af tegnefilm. Det er vilde dyr, ikke klappedyr. Jagt er en helt uundværlig del af naturforvaltningen – man kan kalde det en normal »høst« af naturen,« forklarer Claus Lind Christensen.

Foreningen har i samarbejde med Naturstyrelsen allerede planlagt et kursusforløb. Jagten vil – såfremt det bliver vedtaget at ophæve fredningen – foregå både til vands og til lands langs strandene. Claus Lind Christensen kalder planerne for Bornholm, der er hårdt ramt af sælernes hærgen »meget konkrete«.

»Ikke mindst fordi at folk vil reagere på sæljagt, skal vi gøre dette ordenligt. Det sker gennem uddannelse,« siger formanden.

Personligt vil han ikke have skrupler over at skyde en sæl.

»Jeg ser Disney-film med mine børn. Men filmene er fiktion, ikke virkelighed. Tag en rose. Den er også smuk, men man kan jo godt plukke den alligevel. Som jæger ser jeg sæljagt som en spændende udfordring og som noget helt nødvendigt,« siger Claus Lind Christensen.

Det bliver dog ikke kun på dansk grund, at slaget skal stå, hvis det står til Eva Kjer Hansen. I forgårs sendte hun et brev til sin svenske kollega, klima- og miljøminister Åsa Romson. Håbet er at indlede et samarbejde om at nedbringe bestanden, for en del af sælerne i det østligste Danmark yngler i Sverige, siger ministeren.

»Svenskerne har haft problemer med sælerne i længere tid og kan være en stor hjælp i denne henseende,« siger Eva Kjer Hansen. Ministeren afventer dog stadig svar fra nabolandet.

Spørger man organisationen Anima, der kæmper for dyrs rettigheder, er det en misforståelse at skyde sæler.

»Vi vil ikke frede dem, fordi de er nuttede, men fordi de er levende, følende væsener ligesom os. Vi er i verden sammen med dem. Vi skal respektere naturen. Sælfangst er desuden svært, og vi ved fra Canada, Norge og Grønland, at mange af dyrerne bliver anskudt. Så lider de, indtil de glider ned på bunden af havet og dør,« siger Animas direktør Joh Vinding. Han er desuden imod hjælp til fiskerne i denne sag.

»De er i forvejen ved at udpine havene ved at fange store mængder fisk til både konsum og opdræt. Vi skal tænke på at fødenettet i havet er meget komplekst. Ja, sæler spiser fisk. Men de spiser altså utroligt varieret. Det vil sige, at de også spiser rovfisk, og på den måde kan sæler være gavnlige og få dele af fiskebestanden til at stige,« siger Joh Vinding. Han understreger, at han ikke har læst DTU Aquas rapport fra september.