Snart skal du selv måle meget mere end din temperatur

Danske Regioner lægger op til, at vi selv skal måle mere på krop, sundhed og sygdom. I fremtiden måske via mobilen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan har blodsukkeret det? Hvad fik du til aftensmad i går? Og hvordan går det med den inflammation, du har gået og døjet med?

Svar på spørgsmålet hjemme i privaten, send det digitalt til sundhedsvæsenet og velkommen til fremtidens indsamling af sundhedsdata.

Der tegner sig en fremtid, hvor vi i højere grad selv skal registrere, hvordan det går med vores sygdomme, hvad vi spiser, og hvordan det går med genoptræningen efter en operation. Det lægger Danske Regioner op til i en ny handleplan for bedre brug af data i sundhedsvæsenet. Blandt flere initiativer skal tre patientgrupper systematisk registrere sundhedsdata om sig selv digitalt. Og Danske Regioner vil undersøge muligheden for, at syge som raske i fremtiden kan sende sundhedsinformation direkte fra mobiltelefonen – for eksempel om sindstilstand, kost eller fysisk bevægelse.

»Patienten skal i højere grad være medspiller i sin egen behandling,« siger Jens Stenbæk (V), næstformand i Danske Regioner.

»Særligt i forhold til sygdom, men også faktorer som kost, rygning, alkohol og motion er områder, hvor der kan være potentiale for at forebygge sygdomme,« siger han.

Danske Regioner er blandt andet inspireret af de mange »apps« (applikationer, red.), der findes til mobiltelefonen, hvor man kan måle for eksempel blodsukker, blodtryk og kolesterol. Først skal der dog en større kortlægning til for at finde ud af, præcis hvilke data det giver mening at indsamle, og hvordan en eventuel app skal designes og se ud. Og det er afgørende, at indsamlingen sker frivilligt og med meget fokus på datasikkerhed, understreger Jens Stenbæk.

I handleplanen er der desuden lagt op til, at man som patient og borger skal have mere og hurtigere adgang til de data, der findes om en i sundhedsdatabaserne.

Danske Patienter: Pas på faldgruber

I interesseorganisationen Danske Patienter er direktør Morten Freil glad for den nye handleplan. Selvmåling og større patientinddragelse i indsamling af data er den rigtige udvikling, mener direktøren.

»Det her lægger i langt højere grad op til at tage udgangspunkt i patientens egen viden, og hvordan de rent faktisk går og har det. I dag kigger man meget på dødelighed for at se, hvordan det går med patienter. Men vi håber, at det her blandt andet kan være med til at sætte fokus på livskvaliteten under og efter et sygdomsforløb,« siger Morten Freil.

Til gengæld skal man passe på, at den private dataindsamling ikke bliver et påskud for at flytte sundhedsvæsenets opgaver ud til patienterne, mener Morten Freil. Og selvfølgelig være opmærksom på, at ikke alle patienter kan eller skal registrere egne data.

I Lægeforeningen er man også positivt stemt over for de nye tiltag. Formand Andreas Rudkjøbing mener, at det giver mere fyldige og pålidelige datasæt, hvis patienten selv bidrager med viden. Det kan for eksempel være svært at huske, hvad man præcist har oplevet, hvis man som patient går til kontrol hos sin læge en gang hver tredje måned. Desuden kan større indsigt i egne data være med til at engagere patienterne mere i deres sygdom. På den anden side er der nogle etiske problemstillinger, mener Andreas Rudkjøbing.

»Der kan være en fare for, at man fastholder patienten i følelsen af at være syg, hvis man hele tiden skal gå og registrere og tænke over sin sygdom. Og så er det afgørende, at data behandles med den nødvendige fortrolighed,« siger han.

De nye, selvmålte data skal blandt andet bruges som et redskab, der gør det muligt for patienten at dykke ned i en stor bunke data om andre patienter med samme sygdomsbillede. Samtidig kan det gøre forskningen og sundhedsmedarbejdere en hel del klogere på danskernes sundhedstilstand, håber Danske Regioner.