Snart kan man tanke brændstof i rummet

Firmaer drømmer om tankstationer i rummet. En tur til Mars og tilbage igen ville blive markant lettere, hvis der fandtes tankstationer i rummet. I dag løber satellitter hurtigt tør for brændstof. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man gør klogt i at tanke godt op hjemmefra, hvis man vil helt til Mars. Men inden for en nær fremtid kan de første rumtankstationer se dagens lys.

Vand. Hverken guld eller platin, men vand.

Selvom H2O måske ikke er det første, der popper op i dit hoved, når du hører ordet minedrift, er det netop det, flere firmaer lige nu drømmer mest om at sprænge ud af overfladen på asteroider.

Vand kan nemlig omdannes til raketbrændstof, og det er der hårdt brug for i rummet, lyder det fra ph.d. i astronomi Line Drube, som forsker i asteroider på Institute of Planetary Research ved det tyske Rumfartscenter i Berlin.

»Hvis du for eksempel gerne vil til Mars og tilbage igen, ville det være en stor fordel, hvis der var en station, hvor man kunne tanke op undervejs. Det ville også gøre det muligt at rejse længere ud i rummet,« siger Line Drube til Videnskab.dk

Nogle asteroider indeholder utrolige mængder råstoffer, eksempelvis platin, i mængder, som langt overstiger, hvad man kan finde her på Jorden. Med det in mente virker det måske mærkeligt, at det mest eftertragtede indhold på asteroiderne lige nu er noget så beskedent som vand.

Forklaringen er simpel

Ét vandmolekyle består som bekendt af et enkelt oxygenatom O og to hydrogenatomer, der også går under navnet brint. Brint og oxygen kan bruges som raketbrændstof. Hvis man splitter vandet på en asteroide op, kan man altså producere brændstof til raketter og satellitter i rummet.

»Det kan godt være på et senere tidspunkt, når vi er ved at have brugt alle Jordens ressourcer op, at det kan blive relevant at udvinde andre ting, for eksempel guld eller platin. Lige nu er det vand, der er absolut mest fokus på, fordi det vil gøre rumfart så meget lettere,« forklarer Line Drube.

Der mangler dog stadig meget forskning, før man kan være sikker på, at minedrift i rummet overhovedet kan lade sig gøre. Line Drube forestiller sig, at reel space mining og optankning af satellitter i rummet ligger omkring 10-25 år ude i fremtiden, men at de første tests nok vil begynde at poppe op inden for det næste årti.

Hun mener desuden, at Danmark godt kunne blande sig i kapløbet, på samme måde som eksempelvis lille Luxembourg har gjort.

»Vi satser ikke på minedrift i rummet her i Danmark men det kunne vi gøre. Jeg er helt sikker på, at der er store penge at hente i det her. Som et lille land skal man finde nogle nicher, som man vil give sig fuldt ud inden for og ikke satse for bredt. Lige nu er Danmark ikke med i det her kapløb, men det betyder ikke, at vi ikke kan komme det. Potentialet er i hvert fald kæmpe stort,« siger Line Drube til Videnskab.dk.