Snart kan det blive hurtigere at få ny carport eller tilbygning

Nye digitale vejkort skal forkorte sagsbehandlingen af borgeres byggesager, så alt fra etablering af carporte til nye terrasser kan afgøres langt hurtigere end i dag.

Resten af året kører Cowi-gadefotobilen rundt i landet med et 360-graders kamera med indbygget GPS-styring. Sammenlagt skal over 100.000 kilometer offenltige veje og private fællesveje fotograferes (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover bliver det flere steder i landet markant hurtigere at få tilladelse til at bygge en carport, opføre en tilbygning eller udvide sin terrasse.

Det kan ske, fordi foreløbigt 16 af landets kommuner tager et nyt værktøj i brug, der forkorter kommunens sagsbehandlingstid. Der er tale om digitale vejkort, som kommunerne kan hive frem med det samme i stedet for at bruge tid og ressourcer på først at skulle ud og besigtige området.

Kortene minder om dem, man kan se på Google Street View, men har ifølge rådgivningsvirksomheden COWI, som står bag udarbejdelsen af kortene, flere afgørende forskelle.

Dækker hele landet

»Den altovervejende store forskel er, at vi dækker 100 procent og fotograferer alle veje samme år. Vi fotograferer alle statsveje, kommuneveje og private fællesveje, og det gør for eksempel også, at vi kommer ud i alle sommerhusområder,« markedschef hos COWI Lars Flemming.

Samtidig bliver billederne taget hvert andet år, så de er mere aktuelle end dem, der ligger hos Google. Desuden fremgår det på hvert enkelt billede, hvornår det er taget, så det kan bruges som dokumentation, påpeger markedschefen.

De nye vejkort er allerede blevet taget i brug i Silkeborg Kommune og Middelfart Kommune, der har været pilotkommuner i projektet. Her lyder meldingen, at værktøjet letter en række arbejdsgange.

»De enkelte sagsbehandlere bruger værktøjet som hjælp til at afgøre byggesager, behandle lokalplaner og vurdere myndighedsforhold, når det gælder skiltning og vejforhold. Samtidig bruges værktøjet på politiske udvalgsmøder og på ledermøder,« siger informationschef i Silkeborg Kommune, Jakob Kirkegaard.

Kommuner bruger dagligt kort

I Silkeborg Kommune bliver vejkortene brugt på daglig basis, og de gør, at flere opgaver kan løses på kontoret i dag end tidligere. Kommunen har ikke konkrete tal på, hvordan gadebillederne kan være med til at forbedre sagsbehandlingen for borgerne, men fornemmelsen er alligevel, at det giver en bedre service.

»Dialogen omkring sagerne bliver bedre, fordi billederne styrker vores beslutningsgrundlag. Og nogle gange gør gadebillederne, at vi hurtigere kan opnå konsensus, så vi potentielt kan spare noget tid,« siger Jakob Kirkegaard og understreger, at sagsbehandlingen for den enkelte borger dog ikke bliver »revolutioneret« med de nye gadebilleder, men at det er et middel blandt mange.

Fra Svaneke i øst til Skagen i nord kommer COWIs 12 fotobiler til at køre rundt og fotografere i løbet af året. Artiklen fortsætter efter billedet.

Resten af året kører Cowi-gadefotobilen rundt i landet med et 360-graders kamera med indbygget GPS-styring. Sammenlagt skal over 100.000 kilometer offenltige veje og private fællesveje fotograferes. Fold sammen
Læs mere

Også i Teknik- og Miljøforvaltningen i Middelfart bruges værktøjet dagligt.

»Når vi f.eks. får henvendelser fra borgere om byggesager, eller når vi skal til udvalgsmøde om et konkret trafiksaneringsprojekt, kan vi skabe en mere kvalificeret dialog med og rådgivning af de pågældende parter, da vi har fotodokumentation at forholde os til,« siger trafik- og vejchef Uffe Høybye i en skriftlig kommentar og fortæller videre, at kommunen derfor ofte »på stående fod« kan rådgive borgeren om, hvilke muligheder vedkommende har i specifikke byggesag.

I løbet af 2016 vil 12 fotovogne fra COWI køre rundt i hele landet med 360-graders GPS-styrede kameraer for at indsamle de nødvendige fotografier, så de digitale vejkort dækker hele landet ved udgangen af året.