Snart fødes ingen babyer med Downs syndrom

Nyfødte med Downs syndrom er blevet sjældne på barselsstuerne på landets sygehuse. Hvis risikoen for et barn med Downs er til stede, vælger et stort flertal af forældrene en abort.

Familien Friis Hansen i Eskilstrup har tilvalgt at få Malthe med Downs syndrom. Her ses Malthe på 2 år med forældrene Gitte og Søren samt familiens hund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er kærlige og hjertelige, men også plejekrævende. Og om 30 år er det måske slut med nyfødte med Downs syndrom.

Det vurderer eksperter, som DR Nyheder har talt med.

»Når man kan finde næsten alle fostre med Downs syndrom, vil vi nærme os en situation, hvor næsten alle også bliver aborteret,« siger Lilian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, til dr.dk.

DR2 bringer mandag aften en dokumentarudsendelse med titlen »Død over Downs«, som netop handler om diagnosen Downs syndrom og danskernes syn på lidelsen.

Siden 2004 er alle gravide blevet tilbudt en undersøgelse for Downs syndrom, en såkaldt nakkefoldsscanning. Det har fået antallet af aborter på grund af Downs til at stige markant. Sidste år valgte 98 procent af de gravide, som fik konstateret risiko for Downs syndrom hos fostret, at abortere, skriver dr.dk.

I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, svarer seks ud af ti danskere, at det er positivt, at der bliver født færre og færre børn med Downs.

Formand for Landsforeningen Downs syndrom Thomas Hamann er selv far til en 12-årig pige med Downs. Han siger til DR, at han godt kan forstå forældre, der vælger en abort på grund af udsigten til et barn med Downs. Men et barn med Downs har også nogle kvaliteter, påpeger han.

»Vi havde nok også valgt det fra under graviditeten, hvis vi vidste, hun havde Downs. Men i dag kender vi jo Nanna og ved, hvor meget hun kan. Vi ser heller ikke hendes lillebror som et ufrivilligt gidsel, tværtimod tror jeg, han kan lære nogle ting af det, som andre børn ikke lærer,« siger han til DR.

I 2012 - hvor den seneste opgørelse stammer fra - blev der født 23 med Downs syndrom.