Smykkeloven har fået debut: Stort kontantbeløb beslaglagt

Smykkeloven er for første gang anvendt til at beslaglægge kontanter hos fem udlændinge, oplyser Rigspolitiet.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Politi har beslaglagt cirka 79.600 kroner hos fem udlændinge, der tirsdag aften forsøgte at rejse ind i Danmark med falske rejsedokumenter.

Det skete i Københavns Lufthavn. Værdierne blev beslaglagt efter lov 102, der er bedre kendt som "smykkeloven". Det oplyser Rigspolitiet.

Det er ifølge Rigspolitiets oplysninger første gang, at den omstridte lov er blevet anvendt.

Loven trådte i kraft 3. februar 2016, og i den forbindelse var regeringen og især udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mål for heftig kritik.

De fem udlændinge ville søge asyl i Danmark. De er alle iranske statsborgere, og der er tale om to mænd og tre kvinder i alderen 26 til 35 år.

De blev sigtet for dokumentfalsk, anholdt og visiteret, hvorunder de blev fundet i besiddelse af dollar og euro svarende til i alt cirka 129.600 kroner.

I forbindelse med sagsbehandlingen ønskede alle at søge asyl i Danmark.

Ifølge vejledningen til anvendelse af lov nummer 102 kan en asylansøgers værdier over 10.000 kroner beslaglægges til dækning af udgifter i forbindelse med ophold i Danmark.

Københavns Politi beslaglagde derfor beløb over 10.000 kroner hos hver enkelt svarende til i alt cirka 79.600 danske kroner.

/ritzau/