Smukt nordlys over Danmark: Se billedet af det sjældne fænomen

Naturen gav en for tidlig julegave tirsdag kort før midnat. Der var nordlys at se i Nykøbing Mors.

Kort før midnat tirsdag fangede fotografen Ruslan Merzlyakov nordlys i Nykøbing Mors. Fold sammen
Læs mere

Det kan godt være, at julen blive over det meste af landet er mere grå en hvid. Men kort før midnat lillejuleaften, var himlen over Nykøbing Mors oplyst i alskens herlige farver. Naturfænomenet nordlys viste sig nemlig i Danmark, og det fangede fotografen Ruslan Merzlyakov på smukkeste vis.

Selvom nordlys er relativt sjældent i Danmark, får vi alligevel fornøjelsen en gang imellem. Men nord for polarcirklen - det vil sige det nordlige Skandinavien og Grønland - kan det være decideret almindeligt.

Ifølge Olaf Mathiassen, vagthavende meteorolog hos DMI, skyldes det udformningen af jordens magnetfelt, at nordlyset bliver ledt mest ned mod polaregnen.

»Nordlys er, når der ses udbrud på solen, og den sender elektrisk ladede partikler ud i verdensrummet. Nogle kan komme i retning af jorden, og når de bilver fanget af jordens magnetfelt, udsendes der energi i form af lys i forskellige farver,« siger Olaf Mathiassen.

Farven på nordlyset afhænger af, hvilke luftarter atomerne rammer. F.eks. giver oxygen (ilt) grønne og brun-rødlige farver, og nitrogen (kvælstof) giver blå- og rødlige farver.

Nordlys har i øvrigt det fine, latinske navn Aurora Borealis.