Smukkere kunne det ikke gøres

Kronprinsesse Marys brudekjole indfriede alle forventninger. Enkel, kraftfuld og stilmæssigt i smuk tråd med både dronning Margrethesog dronning Ingrids brudekjoler.

Smukkere kunne det ikke gøres - 1
Kronprinsesse Marys brudekjole var syet af 60 meter silkeduchesse, indfarvet i en helt speciel nuance, så kjolen passede til både det antikke brudeslør og hendes mørke hår og øjne. Brudesilken har Mary Donaldson selv valgt i Silkehuset i Bjæverskov, som hun besøgte første gang i september sidste år ¿ før sin forlovelse med kronprins Frederik. Brudekjolen udstilles på Amalienborgmuseet fra torsdag 20. maj kl. 10. Foto: Boris Roessler Fold sammen
Læs mere

Et eventyr var det, og eventyrlig var også kronprinsesse Marys brudekjole i al sin fornemme enkelhed: En overdådig, champagnefarvet silkedrøm, tøjlet i et næsten renæssanceagtigt, stramt udtryk med kraftfulde, elegante detaljer.

Smukkere kunne det ikke gøres. Hoffets nye skrædder, designeren Uffe Frank, har med stor overbevisning indfriet de mange og store forventninger til den kongelige brudekjole, som uden tvivl er skabt i tæt samarbejde med bruden. Kjolen afspejlede den nyklassiske, feminine stil, som kronprinsesse Mary er blevet eksponent for.

Også med sit valg af brudekjole bliver landets kronprinsesse et stilikon, efterhånden i klasse med Jackie Kennedy. Brudekjolen fremhævede på smukkeste vis kronprinsesse Marys stærke personlighed og stilsans - og dertil hendes fremtidige rolle som Dronning af Danmark. Hun var ganske enkelt skøn at skue.

Brudekjolen var på én og samme tid moderne og majestætisk i sit udtryk. Lige præcis så prinsesseagtig og samtidig raffineret, som en kongelig brudekjole anno 2004 bør være.Kronprinsesse Mary havde selv valgt den smukke silkeduchesse, som kjolen var syet i. I alt 60 meter silke var der brugt til at sy kjolen, som desuden var fuldstændig underslået (foret) med silkeorganza.

Det seks meter lange slæb var syet af dobbelt stof og stivet yderligere af med 15 meter kraftig organza. Selve skørtet var bagpå understøttet af 31 meter tyl, som var færdiggjort med 100 meter Chantille-blonde fra Frankrig. De mange, mange meter silke var indfarvet i en svag gylden tone, så stoffet passede perfekt til tonen i det 100 år gamle brudeslør af irske kniplinger, som Kronprinsessen bar, smukt fæstnet til sin højt opsatte frisure.Det antikke brudeslør har tilhørt dronning Ingrids mor, kronprinsesse Margret af Sverige, og hun bar det ved sit bryllup i St. Georges Chapel i Windsor den 15. juni 1905. Også dronning Ingrid bar brudesløret ved sit bryllup med kronprins Frederik IX i 1935, ligesom dronning Margrethe bar det til sit bryllup med prins Henrik i 1967.

Sløret har siden været båret af prinsesse Alexandra zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg 6. juni 1998 og af prinsesse Alexia af Grækenland 9. juli 1999. Den kendsgerning, at kronprinsesse Mary bar brudesløret i går ved sit og kronprins Frederiks bryllup, er således et brud på traditionen. Sløret har tidligere kun været båret af kongelige i lige linje.Brudekjolens bådudskæring var nærmest skulpturel, let stivet i kanten med en næsten porcelænsagtig karakter, hvilket understregede Kronprinsessens smukke hals og skuldre. Og det samme gjorde de spinkle, tætsluttende, trekvartlange ærmer, der i øvrigt er højeste mode lige nu.

De specielle ærmer kalder designeren Uffe Frank for Kala-ærmer, fordi de folder sig som blomsten af dette navn. Kjolens perlemorsskinnende duchesse kom for alvor til sin ret i det helt overdådige skørt, syet af lange, smukt foldede paneler, der åbnede sig ti cm fra livet. Disse var syet sådan, at man kunne skimte de 100 år gamle kniplinger, der ligesom brudesløret stammer fra nonnerne i Connaught i Irland.

Brudekjolen er som nævnt designet af Uffe Frank, der er bosiddende i Milano, men det er den 34-årige skrædder Birgit Hallstein, der har jongleret med nål og tråd oppe på systuen, som i al hemmelighed har været indrettet på Amalienborg.

Meget kunne tyde på, at hoffet med Uffe Frank har fundet en værdig arvtager til modeskaberen Jørgen Bender, som gennem mange år kreerede store kjoler til den danske og den svenske kongefamilie.

Åh! Et lommetørklæde hører sig naturligvis også til ved et kongeligt bryllup, og kronprinsesse Mary havde til sin bryllupsdag valgt et smukt, Tønder-kniplet lommetørklæde.

Kniplelærer Astrid Hansen tog fat på opgaven, allerede da forlovelsen blev offentliggjort 8. oktober 2003, og først 2. påskedag i år blev den sidste nål sat og kniplingen taget af.

Og mon ikke vi var et par stykker, der i går ønskede, vi havde haft et lommetørklæde, da en dybt bevæget kronprins Frederik ventede på sin brud. Tønder-kniplet eller ej.