Smukfest føler sig hæmmet efter nej til vandfly og strand

Musikfestival føler sig hæmmet af naturforening og klagenævn, som ifølge Smukfest begrænser vigtige tiltag.

Smukfest meldte i år udsolgt, allerede inden det første musiknavn var annonceret. Men den populære festival vil meget mere, end klagenævn og fredningsforening vil tillade. Scanpix/Helle Arensbak Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skanderborg. Man kan spise champagnebrunch, gå på luksustoilet og få øl hejst ned fra bøgetoppene, når hemmelige knapper i skovbunden aktiveres.

På musikfestivalen i Skanderborg vil de meget. Og de vil meget mere, end de må. I år har de fået nej til en vandflyver på søen og en badestrand på en teltplads.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) kæmper for at beskytte søen og den fredskov, som også har været Smukfests varemærke siden etableringen i 1980.

Foreningen har blandt andet klaget over, at festivalen har fået kommunens dispensation til at komme tættere på søen, end loven normalt tillader.

Det forløb førte sidste år til en politianmeldelse og en bøde på 10.000 kroner. I år har festivalen søgt igen, og den klagesag ligger ubehandlet hos teknik- og miljøforvaltningen.

- Siden festivalen startede for 30 år siden, har den fået en lille bid hvert år, og sådan skrider det. Næste år kan det være, at de skal helt ned til søkanten. De skal finde på noget, siger Olaf Juhl Møller, som er næstformand i DN's lokalafdeling.

Festivalen fastholder, at den overholder reglerne i år. Men DN mener, at store installationer ved Skanderborg Sø i området "Kærligheden" formentlig er i strid med lov og lokalplan.

- Jeg synes, det virker som om, at man går efter os sådan lidt principielt med nogle ting, hvor det efter vores mening giver meget lidt mening, siger Claus Visbye, som er formand for festivalens bestyrelse.

Ledelsen ærgrer sig over, at en vandflyver fra København ikke må lande på søen.

- Det havde været super sjovt. Det synes kommunen også. Det stiller vi os undrende over, siger festivaltalsmand Poul Martin Bonde.

DN klagede til Natur- og Miljøklagenævnet, og mens klagen behandles, må festivalen ikke flyve.

- Det er også svært at forstå, at vi har disse næsten overnationale instanser. Det er ikke naturfredningsforeningen, men det er naturklagenævnet. Kommer tingene derind, er det næsten umuligt at anfægte, siger Bonde.

Smukfest forstår ikke nævnets nej til telte helt ned til søen. Slet ikke når Smukfest ejer grunden, de kalder Kærligheden, et område mellem motorvejen og Skanderborg Sø.

Jacob Nyborg Nielsen, som er gymnasieelev i Tørring, savner dog ikke telte ved søbredden. Søbeskyttelseslinjen, som han ikke kender, skaber plads til noget af det vigtigste på festivalen: Leg med øl.

- Det er rart nok, at der ikke er telte over det hele. Her er et frirum, hvor man kan tage sin campingstol med og spille ølbowling. Jeg synes, det er fedt med området her, siger han.

/ritzau/