Smuglere hjælper flygtninge med at sammenligne levevilkår i EU-lande

Flygtninge og migranter får detaljerede oplysninger om vilkårene i de enkelte EU-lande, inden de afgør om de vil søge asyl, viser dokument fra EUs grænseagentur, Frontex.

Arkivfoto: Nyankomne afghanske flygtninge der lige er ankommet med gummibåd til Lesbos fra Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når flygtninge og migranter søger mod Europa, bliver de forsynet med detaljerede informationer om vilkårene i de enkelte EU-lande, skriver Jyllands-Posten.

Det betyder, at de blandt andet kan få indblik i størrelsen på velfærdsydelserne, før de afgør, hvor de vil søge asyl.

Det viser et ikke offentliggjort dokument fra EUs grænseagentur, Frontex, ifølge avisen.

Det drejer sig om et skema, som menneskesmuglere gjorde tilgængeligt sidste år på en hjemmeside, hvor asylansøgere kunne sammenligne ventetiden på familiesammenføring og de månedlige ydelser, som flygtninge vil få i lande som Tyskland, Sverige og Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) ser de nye oplysninger fra Frontex som et bevis for, at vilkårene spiller en afgørende rolle for, hvilke lande flygtninge søger mod. Samtidig er det med til underbygge behovet for at sætte ydelserne til flygtninge ned på SU-niveau, som V-regeringen har fremsat lovforslag om.

»Med dette papir i hånden kan man roligt konkludere, at opholdsvilkår har en betydning, og at det hele er styret af menneskesmuglere. Vi har nu strammet op på ydelsesniveauet, og der vil komme flere stramninger,« siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Ministeren vil dog ikke sætte ord på, hvordan eventuelle stramninger skal skrues sammen.

Ifølge Frontex talsperson, Ewa Moncure, er det uvist, om skemaet stadig bliver brugt, men det viser, at nogle flygtningegrupper har stor viden om forholdene i de enkelte lande, siger hun til Jyllands-Posten.